Folketallet på Tonga ble i 2013 beregnet til 105 000 (Verdensbanken). Fødselsraten er med 26,1 per 1000 relativt høy, men folketallet har vært synkende på grunn av omfattende utvandring. Titusener av tonganere har emigrert, i første rekke til New Zealand, Australia og USA. Forventet levealder ved fødsel er beregnet til 75,5 år for kvinner og 69,6 år for menn (Verdensbanken 2013).

Innbyggerne er hovedsakelig av polynesisk herkomst. Kun 36 av øyene har permanent bosetning, og nær 2/3 bor på hovedøya Tongatapu. Hovedstaden Nuku'alofa (34 650 innb., 2003) er landets eneste større by.

Samfunnet er sterkt preget av kirkelige seder og skikker. Det er ikke tillatt å arbeide, drive idrett eller handle på søndager.

Offisielle språk er tongansk (et polynesisk språk) og engelsk.

Befolkningen er hovedsakelig kristen, de fleste er metodister (ca. 36 %) , katolikker (15 %) og mormonere (15 %). Største kirkesamfunn er det metodistiske Free Wesleyan Church. Det finnes også adventister (ca. 5 %) og anglikanere (ca. 1 %), pluss en liten gruppe bahaier.

Før kontakten med europeerne var religionen på Tonga en variant av den polynesiske. Britiske misjonærer var virksomme allerede fra begynnelsen av 1800-tallet, men først fra 1830-årene av, da den tonganske kongen George 1 Tubou ble kristen (metodist) og innledet et felttog mot den gamle religionen, lyktes det å kristne Tonga i løpet av 20 år.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.