Tongas befolkning

Artikkelstart

Folketallet på Tonga ble i 2021 beregnet til 105 800. Fødselsraten er med 20,6 per 1000 relativt høy, men folketallet har vært synkende på grunn av omfattende utvandring. Titusener av tonganere har emigrert, i første rekke til New Zealand, Australia og USA. Forventet levealder ved fødsel er beregnet til 79 år for kvinner og 75,6 år for menn.

Innbyggerne er hovedsakelig av polynesisk herkomst. Kun 36 av øyene har permanent bosetning, og nær 2/3 bor på hovedøya Tongatapu. Hovedstaden Nuku'alofa (23 200 innbyggere i 2016) er landets eneste større by.

Samfunnet er sterkt preget av kirkelige seder og skikker. Det er ikke tillatt å arbeide, drive idrett eller handle på søndager.

Språk

Offisielle språk er tongansk (et polynesisk språk) og engelsk.

Religion

Befolkningen er hovedsakelig kristen, de fleste er metodister (35 prosent), katolikker (14 prosent) og mormonere (cirka 19 prosent). Største kirkesamfunn er det metodistiske Free Wesleyan Church. Det finnes også adventister (cirka 2 prosent) og anglikanere (cirka 1 prosent), pluss en liten gruppe bahaier.

Før kontakten med europeerne var religionen på Tonga en variant av den polynesiske. Britiske misjonærer var virksomme allerede fra begynnelsen av 1800-tallet, men først fra 1830-årene av, da den tonganske kongen George 1 Tubou ble kristen (metodist) og innledet et felttog mot den gamle religionen, lyktes det å kristne Tonga i løpet av 20 år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg