Tone Vigeland

Tone Vigeland. Ringer i sølv og gull. Utført ved PLUS sølvsmie for Norway Silver Designs. 1960-tallet.

Tone Vigeland/Blomqvist Kunsthandel. Vernet verk

Tone Vigeland er en norsk gullsmed og smykkekunstner; datter av Per Vigeland. Hun ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Tone Vigeland arbeidet først i PLUS, der hun laget modellsmykker og tegnet smykker for mer industriell framstilling. I sitt eget verksted (startet i 1961) har hun arbeidet med modellsmykker. Hun har vært opptatt av nye smykketyper, som for eksempel ulike håndsmykker.

Vigeland har hele tiden arbeidet med edle metaller, men hun har forsøkt å bruke og å behandle dem på nye og utradisjonelle måter. Med sine smykker av hamrede spikrer kombinert med sølv og gull vant hun i 1980-årene internasjonalt ry. Hun har senere stadig eksperimentert med nye uttrykk, men alltid holdt fast ved sitt dualistiske syn på et smykke – dets bruksegenskaper og dets form og komposisjon når det ligger flatt og ubrukt.

Vigeland regnes som en av verdens fremste smykkekunstnere. Det kulminerte med hennes retrospektive utstilling som foruten i Oslo også har vært vist i USA og Japan (1995–98). Hun er representert i de fremste museene i verden, og i Norge har de tre kunstindustrimuseene omfattende samlinger av hennes smykker.

Vigeland mottok Jacobprisen i 1965.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.