Tone Vigeland

Tone Vigeland. Ringer i sølv og gull. Utført ved PLUS sølvsmie for Norway Silver Designs. 1960-tallet.

Tone Vigeland/Blomqvist Kunsthandel. Vernet verk

Tone Vigeland er en norsk gullsmed og smykkekunstner; datter av Per Vigeland. Hun ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Tone Vigeland arbeidet først i PLUS, der hun laget modellsmykker og tegnet smykker for mer industriell framstilling. I sitt eget verksted (startet i 1961) har hun arbeidet med modellsmykker. Hun har vært opptatt av nye smykketyper, som for eksempel ulike håndsmykker.

Vigeland har hele tiden arbeidet med edle metaller, men hun har forsøkt å bruke og å behandle dem på nye og utradisjonelle måter. Med sine smykker av hamrede spikrer kombinert med sølv og gull vant hun i 1980-årene internasjonalt ry. Hun har senere stadig eksperimentert med nye uttrykk, men alltid holdt fast ved sitt dualistiske syn på et smykke – dets bruksegenskaper og dets form og komposisjon når det ligger flatt og ubrukt.

Vigeland regnes som en av verdens fremste smykkekunstnere. Det kulminerte med hennes retrospektive utstilling som foruten i Oslo også har vært vist i USA og Japan (1995–98). Hun er representert i de fremste museene i verden, og i Norge har de tre kunstindustrimuseene omfattende samlinger av hennes smykker.

Vigeland mottok Jacobprisen i 1965.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.