Tommy Lee Jones (til venstre) som Agent Kay, sammen med Will Smith som Agent Jay, i Barry Sonnenfelds underholdende science fiction-komedie Men In Black II(2002).

Colombia TriStar Nordisk. Begrenset gjenbruk

Tommy Lee Jones, amerikansk filmskuespiller. Innledet en teaterkarriere på Broadway i 1969 og filmdebuterte i en birolle i kinosuksessen Love Story (1970); arbeidet seg deretter langsomt frem til en betydelig posisjon i amerikansk film. Etter roller i Eyes of Laura Mars (1978) og Coal Miner's Daughter (Loretta, gruvearbeiderens datter, 1980) fikk Jones kritikerros og Emmy-pris for rollen som den dødsdømte Gary Gilmore i tv-filmen Executioner's Song (1980) etter Norman Mailers bok.

Han spilte mot Danny Glover og Robert Duvall i den suksessfulle tv-serien Lonesome Dove (1989), og vant en Oscar for sin rolle som etterforskeren i The Fugitive (Jaget, 1993). Lee Jones har siden vist seg som en betydelig karakterskuespiller i filmer som JFK (1991), The Client (Klienten, 1994), Men in Black (1997; oppfølgere i 2002 og 2012) og In the Valley of Elah (2007).

Han gjorde en sterk tolkning av den desillusjonerte sheriff Ed Tom Bell i den Oscar-vinnende No Country for Old Men (2007), en filmatisering av Cormac McCarthys roman regissert av Joel og Ethan Coen, han spilte den grinete, aldrende ektemannen til Meryl Streep i Hope Springs (2012) og gestaltet den historiske rabulisten Thaddeus Stevens i det Steven Spielberg-regisserte dramaet Lincoln (2012). Lee Jones hadde hovedrollen og regisserte selv i The Three Burials of Melquiades Estrada (2005).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.