Tommy Lee Jones

Faktaboks

Tommy Lee Jones
Uttale
dʒounz
Født
15. september 1946, San Saba, Texas, USA

Tommy Lee Jones (til venstre) som Agent Kay, sammen med Will Smith som Agent Jay, i Barry Sonnenfelds underholdende science fiction-komedie Men In Black II(2002).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Tommy Lee Jones er en amerikansk filmskuespiller og regissør.

Han vokste opp i Midland i Texas, innledet en teaterkarriere på Broadway i 1969 og filmdebuterte i en birolle i kinosuksessen Love Story (1970). Deretter arbeidet han seg langsomt frem til en betydelig posisjon i amerikansk film. Etter roller i Eyes of Laura Mars (1978) og Coal Miner's Daughter (Loretta, gruvearbeiderens datter, 1980) fikk Jones kritikerros og Emmy-pris for rollen som den dødsdømte Gary Gilmore i TV-filmen Executioner's Song (1980), etter Norman Mailers bok.

Jones spilte mot Danny Glover og Robert Duvall i den suksessfulle TV-serien Lonesome Dove (1989), og vant en Oscar for sin rolle som etterforskeren i The Fugitive (Jaget, 1993). Han har siden vist seg som en betydelig karakterskuespiller i filmer som JFK (1991; Oscar-nominasjon), The Client (Klienten, 1994), Men In Black (1997; oppfølgere i 2002 og 2012) og In the Valley of Elah (2007; Oscar-nominasjon).

Han gjorde en sterk tolkning av den desillusjonerte sheriffen Ed Tom Bell i den Oscar-vinnende No Country For Old Men (2007), en filmatisering av Cormac McCarthys roman regissert av Joel og Ethan Coen, han spilte den grinete, aldrende ektemannen til Meryl Streep i Hope Springs (2012) og gestaltet den historiske rabulisten Thaddeus Stevens i det Steven Spielberg-regisserte dramaet Lincoln (2012; Oscar-nominasjon). Jones hadde hovedrollen og regisserte selv i The Three Burials of Melquiades Estrada (2005).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg