Tomme de Savoie er en halvfast ost av rå kumelk fra Savoie og Haut Savoie , samt noen kommuner i Ain og Isère , i Frankrike. Det er en av de eldste ostene fra området og ble i utgangspunktet ystet av skummet melk, fordi fløten ble brukt til kjerning av smør på gårdene i området.

Osten er halvfast, blekgul i fargen og med noen små uregelrette hull. Skorpen er naturlig, mucor, og ostens konsistens noe mykere enn for andre alpeoster. Med sine 1,2 til 2 kilo er den ganske liten.

Tomme de Savoie har opprinnelsesbetegnelsen IGP, noe den har hatt siden 1996, og er den eneste osten med slik betegnelse som tilvirkes i flere utgaver med ulik fettmengde. Det finnes i alt fem varianter med fra 10 til 30 prosent fett, regnet av total vekt.

Osten tilvirkes på vel 30 gårdsysterier og knapt 30 kooperative meierier (fruitières). Oster med rød etikett er tilvirket på et av meieriene, mens oster med grønn etikett er gårdsoster.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.