Tomas Alfredson

Faktaboks

Tomas Alfredson

Hans Christian Tomas Alfredson

Født
1. april 1965, Lidingö, Stockholms län

Artikkelstart

Tomas Alfredson er en svensk filmregissør. Alfredson startet arbeidet som regissør innen TV på slutten av 1980-tallet, og ble kjent i hjemlandet med fortellingene om tenåringen Bert Ljung: først i serien Bert (1994) og deretter med spillefilmdebuten Bert – Den sista oskulden (1995).

Han fikk et gjennombrudd med flettverksfilmen Fyra nyanser av brunt (Fire nyanser av brunt, 2004), en dramakomedie som kastet et kritisk blikk på det svenske samfunnet. Alfredson gjorde deretter stor suksess både i inn- og utland med sin adapsjon av John Ajvide Lindqvists grøsserroman Låt den rätte komma inn (La den rette komme inn, 2008).

Suksessen gjorde at han ble hentet inn til Hollywood for å regissere Gary Oldman og Colin Firth i den prisbelønte og visuelt elegante spionthrilleren Tinker Tailor Soldier Spy (Muldvarpen, 2011), etter John le Carré. Kritikerne var derimot ikke like begeistret over The Snowman (Snømannen, 2017), med Michael Fassbender i hovedrollen – Alfredsons filmversjon av Jo Nesbøs kriminalroman ved samme navn.

Han er bror av Daniel Alfredson og sønn av Hasse Alfredson.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg