Tom og Jerry er en amerikansk tegnefilmserie av William Hanna og Joseph Barbera. Tom og Jerry er henholdsvis katt og mus, og er i konstant kamp med hverandre.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk Tom and Jerry

Debut og prisdryss

Hanna og Barbera regisserte serien med over 100 episoder for Metro-Goldwyn-Mayer fra serien ble innledet i 1940 og frem til 1958. De vant sju Oscar-priser; deriblant for Yankee Doodle Mouse (1943), The Cat Concerto (1946) og Johann Mouse (1952). Av disse er særlig episoden The Cat Concerto blitt en klassiker.

I de fleste episodene prøver Tom forgjeves å fange Jerry, og den snartenkte musa kan derfor fortsette med å irritere vettet av frustrerte katten. En sjelden gang er det Tom som kommer best ut, eller de to slår seg sammen i kampen mot en felles fiende. Fremdriften i serien hviler på en høy grad av action og visuell humor, siden tale eller dialog forekommer ytterst sjelden.

Etter 1960-tallet

Serien ble senere overtatt av andre regissører, men filmproduksjonen av Tom og Jerry opphørte i 1967. Tegneserien eksisterte i perioden 1942–1974, og ble tegnet av blant andre Harvey Eisenberg.

En av mange såkalte spin-off-produkter av serien var den animerte spillefilmen Tom and Jerry: The Movie (1992) regissert av Phil Roman. I 2006 lanserte Warner Brothers en ny TV-serie kalt Tom and Jerry Tales basert på de opprinnelige kortfilmene.

Karakterene Tom og Jerry gjennomgikk endringer etter Hanna og Barberas tid; oppførselen deres i senere versjoner var ofte langt mindre voldelig, og elementer som kunne oppfattes som rasistisk eller på andre måter støtende ble moderert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg