Tom og Jerry

Artikkelstart

Tom og Jerry er en amerikansk tegnefilmserie av William Hanna og Joseph Barbera. Tom og Jerry er henholdsvis katt og mus, og er i konstant kamp med hverandre.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk Tom and Jerry

Debut og prisdryss

Hanna og Barbera regisserte serien med over 100 episoder for Metro-Goldwyn-Mayer fra serien ble innledet i 1940 og frem til 1958. De vant sju Oscar-priser; deriblant for Yankee Doodle Mouse (1943), The Cat Concerto (1946) og Johann Mouse (1952). Av disse er særlig episoden The Cat Concerto blitt en klassiker.

I de fleste episodene prøver Tom forgjeves å fange Jerry, og den snartenkte musa kan derfor fortsette med å irritere vettet av frustrerte katten. En sjelden gang er det Tom som kommer best ut, eller de to slår seg sammen i kampen mot en felles fiende. Fremdriften i serien hviler på en høy grad av action og visuell humor, siden tale eller dialog forekommer ytterst sjelden.

Etter 1960-tallet

Serien ble senere overtatt av andre regissører, men filmproduksjonen av Tom og Jerry opphørte i 1967. Tegneserien eksisterte i perioden 1942–1974, og ble tegnet av blant andre Harvey Eisenberg.

En av mange såkalte spin-off-produkter av serien var den animerte spillefilmen Tom and Jerry: The Movie (1992) regissert av Phil Roman. I 2006 lanserte Warner Brothers en ny TV-serie kalt Tom and Jerry Tales basert på de opprinnelige kortfilmene.

Karakterene Tom og Jerry gjennomgikk endringer etter Hanna og Barberas tid; oppførselen deres i senere versjoner var ofte langt mindre voldelig, og elementer som kunne oppfattes som rasistisk eller på andre måter støtende ble moderert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg