Tomás Estrada Palma

Faktaboks

Tomás Estrada Palma
Uttale
estrˈada pˈalma
Født
1835, Bayamo, Cuba
Død
1908, Santiago de Cuba, Cuba

Artikkelstart

Tomás Estrada Palma var Cubas første president. Han fungerte først som president for den midlertidige regjeringen under tiårskrigen (1868–1878), deretter første president i republikken Cuba fra 1902 til 1906.

Som general spilte Tomás Estrada Palma en ledende rolle i kampen mot spanierne, og ble valgt til president for den midlertidige regjeringen i 1876. I 1877 ble han tatt til fange av spanske styrker og forvist til Spania, hvor han ble sittende i fengsel til krigen var over. Under den kubanske uavhengighetskrigen (1895–1898) ledet han den kubanske juntaen fra eksil i New York, hvor han samlet inn midler og innledet diplomatiske forbindelser. Etter at Cuba var frigjort med støtte fra USA i 1898, ble han i 1901 enstemmig valgt til øyas første president.

Estrada Palma ga Cubas infrastruktur, utdanningssystem og folkehelse et løft. Han huskes også for å ha vedtatt den såkalte Platt-endringen i Cubas grunnlov, som sikret USA politisk og økonomisk dominans over Cuba. I 1903 anerkjente USA Cubas suverenitet over Isla de la Juventud, og Cuba ga USA rett til å etablere marinebaser ved Guantánamo og Bahía Honda. Estrada Palma ble gjenvalgt i 1905, men tvunget til å gå av året etter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg