Tolstad er en storgard i Vågå kommune, Innlandet, cirka 2 km nord for Lalm. Garden har et totalareal på 22 800 dekar, hvorav 275 dekar er dyrka mark og 18 000 dekar er produktiv skog (2017).

Faktaboks

Også kjent som
Taulstad

Tolstad tilhørte vestlandske adelsslekter fra siste halvdel av 1300-tallet til omkring midten av 1400-tallet, og var deretter i den norske grenen av slekten Tre Rosors eie til 1584, da den gikk over til kronen. Blant senere eiere var Hannibal Sehested og Selius Marselis. Hans Paulsen (død 1695), hvis forfedre hadde vært leilendinger her i flere generasjoner, kjøpte Tolstad i 1685. I 1688 kjøpte han også Tofte i Dovre kommune. Han deltok som bondekaptein for det ene frivillige dølekompani ved gjenerobringen av Trondheim i 1658. I middelalderen ble store deler av Østlandet forsynt med kvernstein fra et kvernberg på Tolstad.

Kart

Tolstad
Tolstad
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg