Tokyo String Quartet

Artikkelstart

Tokyo String Quartet var et japansk-amerikansk strykekvartett som var aktive 1969−2013. De var en av sin tids ledende strykekvartetter med en omfattende internasjonal turnévirksomhet og prisbelønnede plateinnspillinger.

Faktaboks

Uttale
– kwˈå:tet

Tokyo String Quartet spilte på instrumentene som er kjent som «Paganinikvartetten». De er laget av Antonio Stradivari og har alle vært i Nicolo Paganinis eie. Dette settet med instrumenter ble overtatt av Hagenkvartetten 2013–2017 og deretter av Quartetto di Cremona.

Kvartetten var «quartet-in-residence» ved Yale-universitetet i Connecticut fra 1976 til den ble oppløst.

Historikk

Tokyo String Quartet ble etablert i New York i 1969 av fire studenter ved Juilliard School, som alle tidligere hadde studert ved Toho Gakuen-konservatoriet i Tokyo:

  • Koichiro Harada på 1. fiolin
  • Yoshiko Nakura på 2. fiolin
  • Kazohide Isomura på bratsj
  • Sadao Harada på cello

Bratsjisten Isomura forble medlem i alle årene kvartetten eksisterte, mens de øvrige i tidens løp ble skiftet ut. Yoshiko Nakura forlot kvartetten allerede i 1974 (hun har siden blant annet vært lærer ved Toho Gakuen-konservatoriet), og ble erstattet av Kikuei Ikeda. Koichiro Harada ga seg i 1981, og fikk etterfølgerne Peter Oundjian 1981−1995, Andrew Dawes 1995−1996, Mikhail Kopelman 1996−2002 og Martin Beaver fra 2002. Sadao Harada ble avløst av Clive Greensmith i 2000.

Kvartetten markerte seg i løpet av få år som et av verdens fremste kammerensembler i et repertoar fra Joseph Haydn, via Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert og Johannes Brahms, til Béla Bartók.

Kvartetten fikk tidlig kontrakt med Deutsche Grammophon-selskapet, senere med RCA Victor, og ble kjent verden over gjennom nærmere 40 plateinnspillinger av høy kvalitet, blant annet komplette innspillinger av Beethovens og Bartóks kvartetter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg