Togradersmålet er et mål om å begrense den globale oppvarmingen til under to grader celsius fra før-industrielt nivå, altså sammenlignet med temperaturen før den industrielle revolusjonen tok til. Det blir ofte omtalt som det viktigste målet for internasjonal klimapolitikk.

Faktaboks

Også kjent som

2-gradersmålet

Bakgrunn

Økonomen William Nordhaus antydet allerede i 1975 at det kunne være fornuftig å begrense oppvarmingen til under to grader for å unngå at endringene blir større enn det kloden har opplevd på flere hundre tusen år. Han understreket at det ikke er mulig å gi et rent vitenskapelig svar på hvor mye oppvarmingen bør begrenses til ettersom det også er et verdispørsmål.

Politiske vedtak

EU vedtok togradersmålet i 1996, og på klimatoppmøtet i Cancun i 2010 ble verdens land enige om at det skulle være et globalt mål å begrense oppvarmingen til to grader. I Parisavtalen ble målet innskjerpet til «godt under to grader» og at man skal etterstrebe å begrense oppvarmingen til halvannen grad («1,5-gradersmålet»).

Begrunnelse

Forskningen viser at risikoen for negative konsekvenser knyttet til klimaendringer blir større jo større temperaturendringen er. Mange negative konsekvenser kan melde seg ved en oppvarming på rundt to grader, men forskningen sier ikke at det er noe spesielt ved å passere eksakt to grader. Grunnen til at to grader har blitt valgt som et politisk mål handler derfor like mye om at det er et enkelt og lett forståelig mål som at det er ansett som en vitenskapelig grense. Det vil være betydelige negative konsekvenser også ved en oppvarming på godt under to grader.

Mulighet til å nå målet

Å begrense oppvarmingen til to grader er et ambisiøst mål som krever store og raske utslippskutt globalt. Forskere er delte i synet på hvorvidt det er sannsynlig at vi kan klare å begrense utslippene tilstrekkelig, blant annet fordi dette avhenger av faktorer som politisk vilje, økonomisk og teknologisk utvikling, og hvor følsom klimasystemet er for vår påvirkning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg