Todd Solondz

Faktaboks

Todd Solondz
Født
15. oktober 1959, Newark, New Jersey

Artikkelstart

Todd Solondz er en manusforfatter og filmregissør fra USA. Solondz har gjennom en serie svarte komedier på 1990- og 00-tallet dissekert og avkledd sitt eget oppvekstmiljø, den hvite middelklassens forstadsliv.

Han startet innen kortfilm på 1980-tallet, og spillefilmdebuterte med Fear, Anxiety & Depression (1989), hvor han også hadde hovedrollen som usikker dramatiker. Gjennombruddet kom med Welcome to the Dollhouse (1995), en bitende satire om en kjærlighetssøkende og usikker ungjentes problematiske hverdag.

Happiness (1998), med Philip Seymour Hoffman i en sentral rolle, ble møtt med kritikk da den blant sine mange dysfunksjonelle relasjoner i forstadens familieliv stiller en pedofil mann til skue. Også Storytelling (2001) berører følsomme temaer, og filmen hadde i tillegg sexscener som gjorde at regissøren valgte å bruke svartsladd for å omgå 18-årsgrense hos sensuren. I den mer eksperimentelle Palindromes (2004) brukte Solondz åtte ulike skuespillere til å fylle hovedpersonens rolle.

Dramakomedien Life During Wartime (2009) var en løs oppfølger til Happiness, mens en dachshund hadde hovedrollen i den smått absurde Wiener-Dog (2016).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg