Todbjergtårnet

Todbjergtårnet på Møllebakke.
'Todbjergtårnet'
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Todbjergtårnet er et utsiktstårn som ligger på Møllebakke i landsbyen Todbjerg i Jylland, nord for Århus i Danmark. Navnet har den fått fordi det opprinnelig lå en mølle her, men etter et lynnedslag i 1918 brant den ned til grunnen. Den hadde vært et kjært landemerke og ble fort savnet av beboerne i sognet. Ingen av dem savnet likevel møllen mer enn ingeniør Hans Eggert Emil Jessen. Han deltok i arbeidet på Panamakanalen, og var vant til å kunne skue hjem til møllen i Todbjerg hver gang han kom seilende inn til Århus havn.

Derfor tilbød han og hustruen Gerda Jonsdatter Finsen eieren av Møllegården, Laurits Pedersen, å oppføre en varde der møllen hadde stått slik at han fortsatt kunne ha et peilemerke når han kom seilende hjem fra Panama. Varden ble oppført på en sokkel av betong, konstruert av 21 store, avbarkede eikestammer kronet med en betongkuppel og toppet med en enorm kule. Innvielsen fant sted i 1919, på årsdagen for møllebrannen. Etter syv år, under en storm i 1926, veltet varden. Kulen trillet ned fra Møllebakke, rullet over jordene og bort til Møllegården, hvor den ble dyttet videre til Kolds gård, der den ble liggende.

Ingeniør Jessen hadde på dette tidspunktet flyttet fra området, men landsbyens beboere tok initiativ til å bygge et ordentlig tårn, et som kunne stå imot både tordenvær og vind. En innsamlingsaksjon i Todbjerg og Mejlby sogn bragte i alt 1733 kroner til formålet, og med vanntårnet ved Randersvej som modell ble dagens Todbjergtårn reist.

Tårnet sto ferdig i 1927, og ble innviet med 200 mennesker tilstede, med fest og foredrag. Hver enkelt av bidragsyterne, om lag 100 i tallet, fikk egen nøkkel til tårnet. Beboerne vedtok å arrangere en lignende fest hvert år på Valdemarsaften, en tradisjon som lever i beste velgående. Tårnet eies og vedlikeholdes av et laug bestående av eierne av de største gårdene omkring. I 2002 feiret tårnet sitt 75-årsjubileum, og i anledningen ble kulen fra ingeniør Jessens tårn fraktet tilbake, og er i dag trygt plassert innendørs i tårnet og kan beskues der.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg