Todalshytta

Todalshytta i Trollheimen
/DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0
Utskårne laks fra den gang hytta var et lakseslott er bevart i turisthytta.

Artikkelstart

Todalshytta er en betjent DNT-hytte i Trollheimen. Hytta drives av Kristiansund og Nordmøre Turistforening (del av Den Norske Turistforening) og ligger ytterst i Todalen i Surnadal kommune, i Møre og Romsdal fylke, 45 meter over havet.

Fra turisthytta er det merkede sommerruter til Kårvatn, Renndølsetra og Innerdalshytta.

Navnet

Todalshytta ligger ved Todalselva ytterst i Todalen og innerst i Todalsfjorden – så navnet ga seg selv.

Historikk

Engelskmannen Ethelbert Lort-Phillips var født i 1857 fra byen Dartmounth og var en fremgangsrik forretningsmann og ble etterhvert svært velstående. Han besøkte ofte Vestlandsfjordene for å jakte og fiske. Først bygde han den staselige Vangshaugen som utgangspunkt for å drive jakt. I 1901 fullførte så lokale snekkere byggingen av et praktverk av en tømmervilla i Todalen slik at han kunne ha et sted å bo når han fisket laks. Todalshytta har 180 kvadratmeter grunnflate i to etasjer, og er bygget i sveitserstil med tilhørende karnapper og svaleganger, men såpass var nødvendig for Lort-Phillips. Han kom ofte midt i mai og ble til september og hadde behov for plass til å huse følget av tjenere og gjester på en standsmessig måte. Han besøkte Nordmøre stort sett hvert eneste år frem til 1937, og døde i 1943.

Staselig turisthytte

Under krigen var Todalshytta beslaglagt av tyskerne som ødela og stjal mye av det flotte interiøret. Dermed kunne det dessverre ha endt med glemsel og forfall for Lort-Phillips praktfulle lakseslott i Todalen, men heldigvis fikk Kristiansund og Nordmøre Turistforening kjøpt stedet for en overkommelig pris. De fikk satt den i stand igjen og åpnet stedet som betjent turisthytte i 1947. Turisthyttedriften gikk bra noen år, men interessen dalte etterhvert og fra 1966 var besøket så lite at hytta mer eller mindre stengte dørene i mange år. På 19990-tallet ble den stilfulle bygningen restaurert og hytta drives nå som betjent turisthytte om sommeren og selvbetjent resten av året. Todalshytta har 38 sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (2000). Hytter over alle hauger. Fra Ertemarka til Finnmarksvidda. Cappelen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg