Tjeldbergodden

Tjeldbergodden, sted i Aure kommune, Møre og Romsdal, ytterst på fastlandet ved Trondheimsleia, lengst nord i kommunen, mellom Dromnessundet i vest og Kjørsvikbugen i øst.

Her ligger Tjeldbergodden industriområde med ilandføringsanlegg for gass fra Heidrun petroleumsfelt på Haltenbanken. På stedet er det gjort arkeologiske funn fra Fosnakomplekset.

Det ble i utgangspunktet etablert tre industrianlegg på Tjeldbergodden, en metanolfabrikk (den største i Europa, eid av Statoil og ConocoPhillips), et LNG-anlegg (produksjon av flytende gass) og en luftgassfabrikk (produksjon av oksygen, nitrogen og argon; satt i drift i 1997). Gassfabrikken eies av Statoil, Eni Norge og ConocoPhillips, luftgassfabrikken av Statoil, Aga og ConocoPhillips. Utbyggingen var et av de største industriprosjektene i Norge i 1990-årene. En bioproteinfabrikk som startet i 2000, ble nedlagt etter få år grunnet dårlig lønnsomhet. Spillvarmen og naturgassen fra anleggene er utnyttet til veksthus og oppdrettsanlegg for fisk.

Statoil fikk i 2006 konsesjon til å bygge gasskraftanlegg på Tjeldbergodden.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg