Tjeldbergodden, sted i Aure kommune, Møre og Romsdal, ytterst på fastlandet ved Trondheimsleia, lengst nord i kommunen, mellom Dromnessundet i vest og Kjørsvikbugen i øst.

Her ligger Tjeldbergodden industriområde med ilandføringsanlegg for gass fra Heidrun petroleumsfelt på Haltenbanken. På stedet er det gjort arkeologiske funn fra Fosnakomplekset.

Det ble i utgangspunktet etablert tre industrianlegg på Tjeldbergodden, en metanolfabrikk (den største i Europa, eid av Statoil og ConocoPhillips), et LNG-anlegg (produksjon av flytende gass) og en luftgassfabrikk (produksjon av oksygen, nitrogen og argon; satt i drift i 1997). Gassfabrikken eies av Statoil, Eni Norge og ConocoPhillips, luftgassfabrikken av Statoil, Aga og ConocoPhillips. Utbyggingen var et av de største industriprosjektene i Norge i 1990-årene. En bioproteinfabrikk som startet i 2000, ble nedlagt etter få år grunnet dårlig lønnsomhet. Spillvarmen og naturgassen fra anleggene er utnyttet til veksthus og oppdrettsanlegg for fisk.

Statoil fikk i 2006 konsesjon til å bygge gasskraftanlegg på Tjeldbergodden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.