Titusville (by i Pennsylvania, USA)

Artikkelstart

Titusville er en by i Pennsylvania, USA; 5600 innbyggere (2010). Titusville ligger ved elva Oil Creek i nordvestre Pennsylvania, 60 kilometer sør for Erie.

Historie

Av /NTB.

Byen ble grunnlagt i 1796 av landmålerne Jonathan Titus og Samuel Kerr. Naturlig oppkomme av olje langs Oil Creek hadde lenge vært kjent, og ble solgt som medisin. I 1857 leide Pennsylvania Rock Oil Company et stykke land utenfor byen for å forsøke å utvinne jordolje til belysning i noe større skala. Selskapets representant Edwin Drake fant etter forundersøkelser ut at en borebrønn kunne være en aktuell utvinningsmetode. I august 1859 fant Drake olje på 22 meters dyp.

Funnet innledet en oljeboom i og omkring Titusville. Byen fikk USAs første oljeraffineri, og fra 1870-årene den første industrielle utvinning av naturgass. I 1892 førte en flom i Oil Creek til store utslipp av olje og omfattende skader på miljøet. Utover på 1900-tallet flyttet oljeutvinningen til andre områder, og byen opplevde stagnasjon og fra 1960 nedgang i folketallet. Byens siste oljeraffineri ble nedlagt i 1950.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg