Faktaboks

Offisielt navn
TITANIA AS
Uttale
titˈania
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Hauge i dalane
Stiftet
29.04.1902
Daglig leder
Dag Arve Larsen
Styreleder
Ulrich Fritz Kabelac
Dagbruddet
Dagbruddet til a/s Titania
Dagbruddet
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Titania er en norsk bergverksbedrift som har gruver med dagbrudd og oppredningsverkTellnes i Sokndal kommune i Rogaland, samt et utskipningsanlegg i Jøssingfjord. Selskapet ble grunnlagt i 1902 under navnet Aktieselskabet Titania.

Forekomsten av titanjernstein, også kjent som ilmenitt, på Tellnes, er verdens største med reserver på 400 millioner tonn og en gehalt i råmalmen på rundt 18 prosent titandioksid.

Kronos Titan AS og Titania AS er datterselskaper av Kronos Norge AS, som gjennom det danske selskapet Kronos Denmark Aps er eid av amerikanske Kronos Worldwide Inc. Titania AS hadde i 2020 en omsetning på cirka 950 millioner kroner, og i 2021 omtrent 250 ansatte.

Historikk

Titania AS ble grunnlagt i 1902 som Aktieselskabet Titania. I 1914 fikk Det Norske Aktieselskab for Elektrokemisk Industri, senere kjent som Elkem, rettighetene til patenter og utvinning av malmforekomsten. To år senere kjøpte Titan Co. AS, et selskap hvor Elkem var hovedeier, opp majoriteten av aksjene i Titania for å sikre råvarer til egen produksjon. Titan Co., som i senere tid er kjent som Kronos Titan, hadde produksjon av titanhvitt. Pigmentet titanhvitt fremstilles ved produksjon av titandioksid. Det benyttes til å fremstille hvitfarge til produkter som plast, gummi, maling, papir, tannkrem og kosmetikk.

På 1920-tallet inngikk Titania AS og National Lead Company et samarbeid, før det amerikanske selskapet i 1927 kjøpte opp majoriteten av aksjene i selskapet. National Lead Company fikk senere navnet NL Industries, hvor Titania og Titan Co. var en del av selskapets kjemikalievirksomhet.

Frem til 1960 ble malmen tatt ut fra virksomhetens ilmenittgruver i Sandbekk, før selskapet startet dagbrudd ved anlegget på Tellnes, som fra 1965 er selskapets eneste anlegg i drift. I 1989 ble de to norske virksomhetene underlagt datterselskapet Kronos Worldwide Inc.

Utslipp

Titania har, i likhet med andre selskaper underlagt Kronos Worldwide Inc, hatt problemer med utslipp av avfall i forbindelse med drift av sine anlegg ved Sandbekk og Tellnes. Frem til midten av 1980-tallet ble sand og slam fra gruvedriften dumpet i Jøssingfjorden, før selskapet senere dumpet avfallet på Dynga-dypet utenfor fjorden. Fra 1994 har selskapet et landdeponi som de bruker for å dumpe gruveavfallet. Selskapet hadde i 2019 en lekkasje av avgangsmasser til drikkevannskilden Mågevatnet i Sokndal, og de senere årene har flere av innbyggerne i Åna-Sira opplevd støvplager fra avfallsmassene.

Tidligere ble deler av produksjonen eksportert og solgt til ilmenittsmelteverket til Tinfos i Tyssedal, mens søsterselskapet Kronos Titan i senere tid har hatt ansvar for foredling av malmen.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
07.290 Bryting av ikke-jernholdig malm ellers

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg