Tine Thing Helseth er en norsk trompetist av internasjonalt format. Hun opptrer med et variert repertoar fra klassisk og samtidsmusikk til mer jazzpreget stoff. Hun er professor ved Norges musikkhøgskole.

Hennes naturlige og usminkede opptreden er blitt Tine Thing Helseths personlige og musikalske kjennetegn. Hun er kjent for en vakker og fargerik tone med en klang som er ærlig og åpen og uttrykksfull i alle registre samt en feilfri intonasjon. Hun ser på trompeten som en forlengelse av stemmen, der det personlige skal komme til uttrykk. Fra 2011 er Helseth i artiststallen til EMI Classics, fra 2013 Warner Classics.

Fra hun var fem år gammel fikk Helseth klaverundervisning. To år senere begynte hun å spille trompet. Helseth gikk på musikklinjen på Foss videregående skole, var elev ved Barratt Due Musikkinstitutt (2002–2009) og deretter på Norges musikkhøgskole (2009–2011).

Tine Thing Helseth vant andreprisen i konkurransen Eurovision Young Musician of the Year i Wien i 2006. Finalen ble TV-sendt over hele Europa og brakte Helsets navn frem i første rekke blant unge, europeiske trompetister.

Helseth har etterhvert mottatt mange priser og utmerkelser, blant annet Talentprisen i 2004 (Norge), andre pris i Eurovision Young Musicians Competition 2006 i Wien, Spellemannprisen i 2007 som årets nykommer og Mozart-award, Dortmund i 2010. I tillegg ble Helseth valgt ut som en av verdens «Superstar of Tomorrow» av det anerkjente BBC Music Magazine i mars 2011.

Deretter fulgte solistopptredener med orkestre over store deler av verden, blant annet med Wiener Symphoniker, Shanghai Symfoniorkester, Slovenia Radiosymfoniker, Filharmoni Baden-Baden, NDR Hannover, BBC Scottish, Royal Liverpool Philharmonic, Svenska Kammarorkestern og Sveriges Radios Symfoniorkester, samt alle de profesjonelle orkestre i Norge.

I USA har hun opptrådt i the National Gallery of Art, Washington, D.C. og Carnegie Hall i New York. Hun medvirket også ved Nobels fredspriskonsert i 2007 og hun har spilt på ledende kammermusikkfestivaler. I forbindelse med terroren i 2011 fremførte hun Mitt lille land av Ole Paus fra taket på Oslo rådhus.

Flere komponister har skrever for henne, blant annet Alfred Janson og den danske komponisten Bent Sørensen. I 2013 urframførte hun Chute d'étoiles av den tyske komponisten og dirigenten Mathias Pintscher på Promenadekonsertene i London (BBC Proms).

Helseth holder fast ved å arbeide for korpsmusikken der hun har sin musikalske bakgrunn. Hun har i de siste årene samarbeidet og spilt med både militærkorps og amatørkorps.

I 2007 stiftet hun messingblåserensemblet tenThing, som kom med sin første plateutgivelse i oktober 2011.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.