Faktaboks

Timrava
egentlig Božena Slančíková; pseudonymer Timrava; Teta z Polichna
Uttale
tˈimrava
Født
2. oktober 1867, Polichno, Slovakia (den gang Østerrike-Ungarn)
Død
27. november 1951, Lučenec, Slovakia (den gang Tsjekkoslovakia)
Božena Slančíková
Božena Slančíková
Av /𝒲.

Božena Slančíková, kjent som Timrava, var en slovakisk forfatter og en viktig figur i overgangen fra klassisk realisme til moderne, mer ekspresjonistisk prosa.

Sentralt i Timravas forfatterskap står verker på grensen mellom lang novelle og kort roman, som Skúsenosť (Erfaring, 1902), Bez hrdosti (Uten stolthet, 1905), Šťasti (Stor lykke, 1906), Hrdinovia (Helter, 1918) og Všetko za národ (Alt for nasjonen, 1926). Hennes sterkeste sider er en skarp psykologisk innsikt, sans for humor og ironi, og evnen til å skape suggestive stemninger.

I verkene hennes, som ytre sett forteller om livet på den slovakiske landsbygda og i småbyen omkring århundreskiftet, møter man oftest frustrerte, selvdestruktive mennesker som lever i en verden i dyp eksistensiell og politisk krise. I novellen Ťapákovci (Ťapák-familien, 1914) skapte hun en forstokket, doven og fatalistisk mennesketype som er blitt et begrep i Slovakia (t'apákovčina).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg