Timothy O'Sullivan

Faktaboks

Timothy O'Sullivan
Uttale
ousˈʌlivən
Født
1840, Irland eller New York, USA
Død
14. januar 1882, Staten Island, new York, USA.

Artikkelstart

Timothy O'Sullivan var en amerikansk fotograf, mest kjent for bilder fra den amerikanske borgerkrigen og landskaper i Midtvesten. Under borgerkrigen tilhørte O'Sullivan fotografen Mathew B. Bradys stab. Hans mest berømte bilde, Dødens høst, viser falne etter slaget ved Gettysburg i 1863.

Bakgrunn

O'Sullivans bakgrunn er usikker. Faren hans oppga Irland som sønnens fødested, mens Timothy O'Sullivan selv oppga Staten Island i New York. Uansett om han var født i Irland eller USA, så var foreldrene irske. Oppveksten hans er lite kjent, men han vokste trolig opp i et irsk samfunn, like ved et sykehus for irske immigranter som var utsultet eller rammet av kolera. Mange av pasientene bosatte seg i den samme menigheten som O'Sullivan bodde i, og fortellingene om de strabasiøse og farlige reisene over Atlanterhavet må ha påvirket ham i oppveksten.

Fotografen Mathew Brady skal ha bodd i nærheten og gitt O'Sullivan muligheten til å gå i lære rundt 1856. Han begynte i portrettstudioet i New York, men ble snart sendt til Washington D.C. for å arbeide i en filial ledet av Alexander Gardner, som ville markere seg innen fotografisk dokumentasjon av borgerkrigen.

Karriere

Timothy O’Sullivans mest berømte bilde, Dødens høst, viser falne etter slaget ved Gettysburg i 1863.

Av .

O'Sullivan fikk god opplæring av Brady og ble med ham til slaget ved Bull Run. Brady krediterte ikke fotografene for arbeidet de gjorde, men lot studioet sitt få æren for bildene. Dette førte til opprør blant mange av fotografene, og Alexander Gartner brøt ut av Bradys studio og etablerte sitt eget. Han tok O'Sullivan med seg.

Fram til borgerkrigen hadde fotografering i hovedsak vært et innendørs håndverk, rettet mot familier som ville ha et bilde av alle medlemmene samlet. Borgerkrigen endret dette, og fotografene oppfant fotojournalistikken. O'Sullivan behersket den vanskelige overgangen fra studio til feltfotografering, og mange av bildene hans var blant de beste som ble tatt under krigen. Da Gardner utga en fotografisk skissebok, var 44 av bokens 100 bilder tatt av O'Sullivan.

Etter borgerkrigen reiste O'Sullivan tilbake til Washington, men i stedet for å fortsette med studiofotografering, tok han oppdrag for den føderale regjeringen om å fotografere på ekspedisjoner vestover. Ekspedisjonene hadde til formål å finne de beste måtene å utnytte de naturlige ressursene på, og besto blant annet av geologer, kunstnere, planteforskere og fotografer. O'Sullivan deltok på ulike utforskninger, blant annet til Panama i 1870 for undersøkelser omkring kanalprosjektet. Fra 1880 var han finansdepartementets hovedfotograf, men kort tid etterpå ble han rammet av tuberkulose, og han døde i januar 1882.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg