Times New Roman
Times New Roman
Av .
Plantin/Times
Plantin (øverst) og Times New Roman (nederst).
Plantin/Times
Lisens: CC BY SA 3.0

Times New Roman er en antikvaskrift tegnet av Stanley Morison og Victor Lardent i 1931 for London-avisa The Times. Monotype Corporation produserte skriften som første gang ble trykt i utgaven av The Times 3. oktober 1932. Times finnes i en rekke versjoner og utgaver produsert av mange forskjellige skriftprodusenter.

Times er inspirert av barokkskriften Plantin, opprinnelig skåret av Robert Granjon på slutten av 1500-tallet, og hører til denne undergruppen av antikvaskrifter. Times ble opprinnelig tegnet til bruk i aviser og har forholdsvis stor x-høyde og tilsvarende korte over- og underlengder i forhold til datidens normer. Det gjør det mulig å redusere skriftstørrelsen uten at det går ut over leseligheten. Men Times viste seg imidlertid ikke å være helt optimal for avisproduksjon. Årsaken kan blant annet ha vært skriftens forholdsvis tynne hårstreker. De korte avislinjene økte støpehastigheten, det gjorde at settemaskinenes støpesystemer gikk varme, noe som skadet de tynne veggene i settemaskinmatrisene. Etter hver ble det derfor utviklet avisantikvaer med mer robust strekstruktur. Londonavisen The Times holdt på Times New Romans grunndesign helt til 1972.

Times har likevel vært mye brukt, særlig innenfor bokproduksjon og i offentlige dokumenter. Times representerte på mange måter noe nytt da den kom, blant annet fordi utvalget av trykkskrifter på den tiden var magert og til dels av dårlig kvalitet. Stanley Morrisons autoritet og forfattervirksomhet i årene fra 1920-tallet og frem til han døde i 1967 kan ha spilt en rolle. Men aller størst utbredelse fikk Times etter at Microsoft i 1992 valgte den som standardskrift i Windows 3.1. Da ble Times New Roman «husskrift» for datamaskinbrukere over hele verden. Times er i dag kanskje verdens mest utbredte trykkskrift.

Trykkskriftenes popularitet går i bølger; Baskerville og Helvetica var for eksempel svært populære på 1960- og -70-tallet. Utbredelsen og bruken av Times er nok blitt utfordret i de siste tiårene av et sterkt økende utvalg av ulike trykkskrifter av høy kvalitet. Høyere faglig profesjonalitet innenfor grafisk design og større bevissthet i bruken av skrift og typografi har ført til en mer variert bruk av trykkskrifter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg