Timane Erdimi, tsjadisk politiker og opprørsleder.

Erdimi er nevø av president Idriss Déby og hans tidligere fortrolige. Erdimi har hatt flere ministerposter under Deby og også vært direktør for landets oljeseskap.

Etter at Déby ble gjenvalgt som president i 1996, i ett valg preget av omfattende juks, etablerte Erdimi ett nytt politisk parti som aldri fikk mange velgere. Deler av partiet utviklet seg til å bli en militær motstandsbevegelse og endret navn og støttespillere flere ganger på få år. I februar 2008 deltok  Erdmi og hans folk i en felles opprørsgruppe,  Alliance National, som nesten klarte å gjennomføre et statskupp mot president Déby.

I januar 2009 ble Erdimi utpekt til leder for Union des Forces des Résistance (UFR), en nyetablert sammenslutning av åtte opprørsbevegelser i Tsjad. I august 2008 ble han dømt til døden "in absentia" for landsforræderi og har siden da bodd i Doha (Qatar) i eksil.

Han ønsker fortsatt å ta makten fra president Déby med militære midler. Dette ønsket har blitt forsterket av at hans søster Gani Nassour ble drept i NDjamena under svært uklare omstendigheter i januar 2009 mens hans bror Mahamat Erdimi ble funnet død med knivstikk i strupen i desember 2015. Drapsmannen er ikke identifisert for noen av dem og det spekuleres i om drapene er utført av folk innenfor Déby sitt maktapparat. Erdimi har ikke gitt opp håpet om å styrte sin onkel og overta makten i Tsjad. I løpet av 2017 har Erdimi økt styrken i Union des Forces des Résistance (UFR) med støtte fra Qatar og Libya.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.