Timane Erdimi

Faktaboks

Timane Erdimi
Født
12. juli 1955, Keoura, Tsjad

Artikkelstart

Timane Erdimi er en politiker og opprørsleder i Tsjad.

Erdimi er nevø av president Idriss Déby og hans tidligere fortrolige. Han har hatt flere ministerposter under Déby og også vært direktør for landets statlige oljeselskap.

Etter at Déby ble gjenvalgt som president i 1996, i ett valg preget av omfattende juks, etablerte Erdimi ett nytt politisk parti som aldri fikk mange velgere. Deler av partiet utviklet seg til å bli en militær motstandsbevegelse og endret navn og støttespillere flere ganger på få år. I februar 2008 deltok Erdimi og hans folk i en felles opprørsgruppe, Alliance National, som nesten klarte å gjennomføre et statskupp mot president Déby.

I januar 2009 ble Erdimi utpekt til leder for Union des Forces des Résistance (UFR), en nyetablert sammenslutning av åtte opprørsbevegelser i Tsjad. I august 2008 ble han dømt til døden in absentia for landsforræderi. Siden dette har han bodd i eksil i Doha i Qatar.

Erdimi ønsker fortsatt å ta makten fra president Déby med militære midler. Dette ønsket har blitt forsterket av at hans søster Gani Nassour ble drept i NDjamena under svært uklare omstendigheter i januar 2009, mens hans bror Mahamat Erdimi ble funnet død med knivstikk i strupen i desember 2015. Drapsmannen er ikke identifisert for noen av dem, og det spekuleres i om drapene er utført av folk innenfor Déby sitt maktapparat.

Erdimi har ikke gitt opp håpet om å styrte sin onkel og overta makten i Tsjad. I løpet av 2017 har Erdimi økt styrken i Union des Forces des Résistance (UFR) med støtte fra Qatar og Libya. I februar 2019 gjorde Erdimi og hans UFR ett nytt forsøk på statskupp. Etter at flere hundre av Erdimis soldater hadde krysset grensen fra Libya til Tsjad og var på vei mot hovedstaden, ble de stoppet av franske jagerfly. President Débys egen hær var ikke motivert til å stoppe opprørerne. Over 200 av Erdimis soldater ble tatt og har fått fengselsstraffer på mellom 5 og 15 år. Erdimi selv ble, nok en gang, dømt til døden in absentia i august 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg