Tigray People's Liberation Front (TPLF)

Artikkelstart

Etiopisk frigjøringsbevegelse med utgangspunkt i Tigray, nord i Etiopia. Grunnlagt i 1975 og kjempet mot det etiopiske milletær-regimet frem til 1991. Overtok den politiske makten i 1991 gjennom partiet EPRDF.

Forløperen til Tigray People's Liberation Front (TPLF) var Tigray National Organization (TNO) dannet i 1974 av Tigray studenter fra Addis Ababa Universitet. Fra sin første base i Dedebit startet TPLF sin væpnede kamp mot the etiopiske militærdiktaturet. I utgangspunktet var målet løsrivelse fra Etiopia, men dette ble raskt endret til ideen om selvbestemmelse for alle av landets etniske grupper. TPLF kjempet også mot andre konkurrerende motstandsbevegelser, og klarte å eliminere disse. Man inngikk etterhvert samarbeid med Eritrean People's Liberation Front (EPLF), noe som var avgjørende for TPLFs suksess. Utover 1980-tallet opplevde TPLF flere viktige seire, og klarte på slutten av 1980-tallet (sammen med EPLF) å sikre seg kontroll over store deler av det nordlige Etiopia. Dette gjorde også at man skiftet fokus fra frigjøring av Tigray til sentral maktovertakelse. Den 28 mai 1991 inntok TPLF Addis Ababa og sikret seg den politiske makten.

TPLF var som en frigjøringsbevegelse en sentralisert og hierarkisk organisasjon med et meget effektivt lederskap. Den hadde stor støtte i lokalbefolkningen og betydde svært mye for dannelsen av Tigray nasjonalisme. TPLFs ideologi var samtidig marxist-leninistisk med kommunistpartiet i Albania som viktig model. Etter at TPLF tok makten i 1991 ble alle referanser til marxisme droppet.

TPLF ble etter 1991 omformet til et politisk parti og er en del av EPRDF. Partiet er i dag organisert med en sentral komite som det øverste organ, og med et politbyrå som det utøvende styret. En rekke av Etiopias ledende politikere var sentrale medlemmer av TPLF, deriblant tidligere statsminister Meles Zenawi, som var leder fra slutten av 1970-tallet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg