Tierp, kommune i Uppsala län, Sverige; 1 548 km2, 20 547 innbyggere (2016).  Største tettsted er kommunesenteret Tierp med 5800 innbyggere; andre tettsteder er Örbyhus (2000 innb.) og Söderfors (1700 innb.)

Kommunen har i nordøst kystlinje mot Bottenhavet, i nordvest renner Dalälven gjennom kommunen på en kort strekning. En svakt bølgende grunnfjellsoverflate stiger fra kysten opp til ca. 70 moh. i sørvest. Bergrunnen er dekt av et tynt morenedekke som for en stor del er skogkledd med mye myr. I vest hever eskeren Uppsalaåsen seg i nord-sørlig retning noe over det øvrige landskapet. De viktigste jordbruksområdene finnes langs Tamnerån ved kommunesenteret og langs Vendelån i sør.

Tierp har sterke industritradisjoner, og er fortsatt en industrikommune. Mekanisk og elektroteknisk industri dominerer, blant annet har Atlas Copco AB en verktøyfabrikk i kommunesenteret.

I Vendel lengst sør i kommunen er det gjort omfattende arkeologiske funn fra jernalder og vikingtid, med den mektige Ottarshögen som det mest synlige fornminnet. Funnene har i svensk forskningstradisjon gitt opphav til betegnelsen Vendeltid om tidsrommet 550-800. Vendel kirke fra 1300-tallet med senere tilbygg er en av Upplands fineste landsbygdskirker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.