Tierp, kommune i Uppsala län, Sverige; 1 548 km2, 20 547 innbyggere (2016).  Største tettsted er kommunesenteret Tierp med 5800 innbyggere; andre tettsteder er Örbyhus (2000 innb.) og Söderfors (1700 innb.)

Kommunen har i nordøst kystlinje mot Bottenhavet, i nordvest renner Dalälven gjennom kommunen på en kort strekning. En svakt bølgende grunnfjellsoverflate stiger fra kysten opp til ca. 70 moh. i sørvest. Bergrunnen er dekt av et tynt morenedekke som for en stor del er skogkledd med mye myr. I vest hever eskeren Uppsalaåsen seg i nord-sørlig retning noe over det øvrige landskapet. De viktigste jordbruksområdene finnes langs Tamnerån ved kommunesenteret og langs Vendelån i sør.

Tierp har sterke industritradisjoner, og er fortsatt en industrikommune. Mekanisk og elektroteknisk industri dominerer, blant annet har Atlas Copco AB en verktøyfabrikk i kommunesenteret.

I Vendel lengst sør i kommunen er det gjort omfattende arkeologiske funn fra jernalder og vikingtid, med den mektige Ottarshögen som det mest synlige fornminnet. Funnene har i svensk forskningstradisjon gitt opphav til betegnelsen Vendeltid om tidsrommet 550-800. Vendel kirke fra 1300-tallet med senere tilbygg er en av Upplands fineste landsbygdskirker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.