Tierp

Artikkelstart

Tierp er en kommune i Uppsala län i Sverige. Kommunen er 1 548 kvadratkilometer og har 21 485 innbyggere (2021). Det største tettstedet er kommunesenteret Tierp med 5826 innbyggere (2016). Andre tettsteder er Örbyhus med 2025 innbyggere og Söderfors med 1704 innbyggere.

Kommunen har i nordøst kystlinje mot Bottenhavet, i nordvest renner Dalälven gjennom kommunen på en kort strekning. En svakt bølgende grunnfjellsoverflate stiger fra kysten opp til cirka 70 meter over havet i sørvest. Berggrunnen er dekt av et tynt morenedekke som for en stor del er skogkledd med mye myr. I vest hever eskeren Uppsalaåsen seg i nord-sørlig retning noe over det øvrige landskapet. De viktigste jordbruksområdene finnes langs Tamnerån ved kommunesenteret og langs Vendelån i sør.

Tierp har sterke industritradisjoner og er fortsatt en industrikommune. Mekanisk og elektroteknisk industri dominerer, blant annet har Atlas Copco AB en verktøyfabrikk i kommunesenteret.

I Vendel lengst sør i kommunen er det gjort omfattende arkeologiske funn fra jernalderen og vikingtiden, med den mektige Ottarshögen som det mest synlige fornminnet. Funnene har i svensk forskningstradisjon gitt opphav til betegnelsen Vendeltid om tidsrommet 550–800.

Vendel kirke fra 1300-tallet med senere tilbygg regnes som en av Upplands fineste landsbygdskirker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg