Tiden (Oslo)

Tiden var en avis som utkom i to perioder fra 1808 til 1814. Den regnes av mange som Norges første moderne nyhetsavis.

Historie

Tiden ble utgitt fra januar 1808 av presten og bokhandleren Niels Wulfsberg. Allerede høsten 1807 hadde han utgitt en rekke nummer av «Efterretninger og Opmuntringer angaaende de nærværende Krigsbegivenheder», og Tiden fortsatte å bringe stoff om krigen med Sverige og Storbritannia i tillegg til alminnelige meddelelser fra innland og utland. Men avisen var også åpen for innsendte, betalte bidrag, og dermed kom den til å inneholde artikler av mer kontroversiell art om Norges stilling innenfor den dansk-norske staten. Wulfsberg sympatiserte med den prosvenske politikken til Peder Anker og grev Wedel Jarlsberg, og i desember 1809 kunngjorde Tiden en premie på 1000 riksdaler til beste avhandling som besvarte spørsmålet om Norge burde ha «et Universitet i sitt eget Skjød». I en seinere audiens hos kong Frederik fikk Wulfsberg høre at kongen slett ikke likte hans blad, derfor burde han vokte seg.

Tiden kom ut ukentlig eller oftere i kvartformat, og med flere tilleggs- sider. Bladet regnes av mange som Norges første moderne nyhetsavis, og med undertittelen «et offentligt Blad af blandet Indhold» var det en spinkel forløper for Morgenbladet. Etter 1810 rev imidlertid prisøkninger på papir og fallende seddelverdi bort det økonomiske grunnlaget for utgivelsen, og i januar 1811 gikk Tiden inn. Under Christian Fredriks stattholdertid startet Wulfsberg opp avisen på nytt, og fra september 1813 kom Tiden igjen ut som et halvoffisielt organ for stattholderskapet, som Wulfsberg nå mot- tok økonomisk støtte fra. Et ekstrablad av Tiden 25. januar 1814 brakte de første meddelelser om Kielfreden ut til norsk offentlighet, men i tråd med Christian Frederiks ønske i vage ordelag om at det var blitt «Fred, Fred i Norden!». Nærmere opplysninger om fredsvilkårene kunne man ikke til- føye, men avisen håpet de ikke var vanærende eller ødeleggende for landets

«Lyksalighed». Da hadde ryktene om avståelsen til Sverige allerede begynt å spre seg. Tiden fortsatte å gi uttrykk for de norske myndighetenes offisielle syn gjennom året 1814, også etter inngåelsen av unionen med Sverige. Fra nyttår 1815 ble avisen avløst av Den Norske Rigstidende.

Opplag

År Opplag
1814 1400

Fakta

  • Tiden: første nr. 28.1.1808.
  • Foreløpig siste nr. 28.1.1811. Utkom 16.9.1813–31.12.1814.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg