Thrønderen

Artikkelstart

Thrønderen var en norsk avis som ble utgitt en kort periode i Trondheim tidlig på 1830-tallet.

Historie

Redaksjonen bak Thrønderen var i starten anonym, men ganske snart tok en mann med navn Lorentz Dreyer (eller Dreijer) på seg ansvaret som redaktør. Dreyer var født i Veøy i Romsdal i 1801, og han var sønn av den legendariske kaptein Nikolai Dreyer som ble dødelig såret av svenske styrker ved Trangen i Solør 1808. Lorentz Dreyer var løytnant og stasjonert en rekke steder fram til 1842. Et av stedene var på Oppdal der han var politisk aktiv og hadde god kontakt med bondelederen Ingebrigt Sæter. Dreyer var gift med kjøpmannsdatteren Marie Margrethe Hanssen. Dreyer kom godt overens med sin svoger, Ola Hanssen (se Folkevennen) fordi de hadde sammenfallende interesser og politiske meninger. Det er også svært sannsynlig at Ola Hanssen var involvert i driften av Thrønderen.

Omtale av embetsmenn, skole, offentlige anliggender, manntall og valg, sogneselskap og jordbruk skulle bli bladets hovedinnhold. Redaksjonen tok mål av seg til å avsløre upålitelige og korrupte embetsmenn, men Thrønderens fremste oppgave ble likevel å bidra til «Udbredelsen af Grundlovens Aand»: Grunnloven var en helligdom som måtte voktes, men også brukes. Det viktigste uttrykket for folkets frihet og medbestemmelsesrett kom til uttrykk gjennom valg. Thrønderen brukte mye plass på å omtale valget i 1832 og var spesielt opptatt av den formelle valgpraksisen. På denne tiden var det uvanlig for aviser å trykke valgpropaganda, men Thrønderen benyttet anledningen til å gjøre leserne oppmerksomme på hvilke kandidater som var imot grunnlovsendringer. I tillegg hadde redaksjonen en positiv holdning til bønder som stortingsrepresentanter, siden de ville bevare Grunnloven uendret og bruke minst mulig penger. Under stortingssesjonen i 1833 trykte Thrønderen også referater fra Stortinget, sannsynligvis skrevet av Ola Hanssen.

Selv om Thrønderen var langt mer dempet i språkbruken enn sin forgjenger Folkevennen, var også denne avisen et irritasjonsmoment for mange. Sommeren 1833 trykte avisen en rekke artikler som forsvarte Lorentz Dreyer, som var tiltalt for tjenesteforsømmelse. Han ble dømt til festningsarrest etter at han ikke hadde returnert fra permisjon; et fravær han selv hevdet skyldtes sykdom. I mars 1834 kom Thrønderens siste utgave ut.

Fakta

  • Første nr. 8.8.1832, Siste nr. 22.3.1834.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg