Thorleif Olsen

Faktaboks

Thorleif Olsen

«Toffa»

Thorleif Werner Olsen

Født
15. november 1921, Oslo
Død
11. mars 1996
Det norske herrelandslaget i fotball etter en vennskapskamp mellom Norge og Nederland på Ullevaal stadion i 1953. Norge vant hele 4–0.
I første rekke: Thorleif Olsen, Oddvar Hansen, Asbjørn Hansen, Boye Karlsen og Tor Hernes.
Bakerste rekke: Roy Strandbakke, Gunnar Thoresen, Thorbjørn Svenssen, Gunnar Dybwad, Hans Nordahl og Harald Hennum.
Herrelandslaget i 1953
Av /NTB.
Thorleif Olsen
Av .

Artikkelstart

Thorleif «Toffa» Werner Olsen var en norsk, tidligere landslagsspiller i fotball, høyre-half, som spilte for Vålerenga og ble ansett som klubbens beste spiller i etterkrigsårene.

Fakta

  • A-landskamper: 34 (1950–1955). Mål: 0
  • B-landskamper: 3 (1950). Mål: 0
  • Klubb: Vålerenga (1945–1963).
  • Ungdomsklubb: Grønvold Idrettslag

Spillestil

Olsen, liten av vekst, var en rask, hardtarbeidende, oppofrende og pasningssikker midtbanespiller med energisk innsats både offensivt og defensivt. Grunnet spillestilen ble han i tillegg til kallenavnet «Toffa», omtalt som «Terrieren».

Blant Vålerenga-tilhengerne var han en svært populær spiller med et godt omdømme både på og utenfor banen. Ikke minst var han kjent for å være en fair spiller, som gjennom karrieren knapt pådro seg en advarsel. Mot slutten av karrieren ble han også et forbilde for de yngre spillerne på laget.

Karriere i klubbfotball

Thorleif Olsen startet fotballkarrieren i Grønvold Idrettslag, som var medlem av Arbeidernes Idrettsforbund og hadde tilhold på Helsfyr i Oslo, ikke langt fra fyrstikkfabrikken, der moren hans arbeidet. Under andre verdenskrig spilte han noen illegale kamper for Vålerenga, og fra 1945 spilte han for VIF resten av karrieren.

Olsen var den toneangivende spilleren på et VIF-lag, som i 1947/1948 vant sin avdeling i Norgesserien og året etter tok seg til seriefinale i den nye Hovedserien, men tapte sammenlagt 1–6 for Fredrikstad etter hjemme- og bortekamp. I klubbfotball var dette likevel Vålerengas beste prestasjon i Olsens epoke, som varte helt til 1963, da han var nesten 42 år gammel, den eldste spilleren i norsk øverste divisjon noensinne.

Karriere på landslaget

Etter tre gode B-landskamper i 1950, debuterte Olsen på A-landslaget samme høst, nærmere 30 år gammel, og spilte en strålende kamp mot Irland borte (2–2). Etter det var Olsen det klare førstevalget som høyrehalf på landslaget ut sesongen 1954. Han avsluttet landslagskarrieren med to kamper i 1955, én på vårparten og én på høsten. På merittlisten står blant annet en sterk 3–2-seier mot Nederland på bortebane i 1951 og 4–0-seier over samme nasjon på hjemmebane i 1953.

Thorleif Olsen er den VIF-spilleren som har tredje flest landskamper, bare slått av Henry «Tippen» Johansen og Vidar Davidsen.

Personlige meritter

Foruten å være den eldste spilleren noensinne i den øverste norske divisjonen, er han også den eldste målscoreren på øverste nivå, da han 41 år og 323 dager gammel scoret mot Skeid den 4. oktober 1963.

I 1954 var han den første landslagsspilleren etter krigen som mottok Gullklokka.

I 1958 ble Thorleif Olsen tildelt Vålerengas fortjenstmedalje.

I tillegg til fotball er Olsen blitt kretsmester i bandy og har vunnet B-mesterskapet i ishockey.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Berthelsen, I., Berglund, T. H. og Odden, I.: Oppslagsbok om norsk fotball. Les bok

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg