Faktaboks

Thorbjørn Lie-Jørgensen
Født
20. november 1900, Svelvik, Vestfold
Død
7. april 1961, Oslo
Virke
Kunsthåndverker og maler
Familie

Foreldre: Seilmaker Johan Marinius Jørgensen (1864–1936) og Olga Mathilde Andersen (1881–1954).

Gift 1927 med Marthe Marie Longum (f. 26.1.1899), datter av vognmann Ludvig Jørgensen Longum (1867–1954) og Alida Larsen Øiestreng (1872–1911).

Portrettbilder
Thorbjørn Lie-Jørgensen (tv) og Arthur David-Andersen (th).

Thorbjørn Lie-Jørgensen var en norsk gullsmeddesigner og billedkunstner. Som formgiver var han viktig for utviklingen innen faget.

Utdanning og undervisning

Lie-Jørgensen begynte allerede som 13-åring i gullsmedlære hos Henrik Lund på Notodden. Denne hadde spesialisert seg på smykker i gammel Telemarkstil. I 1918 fikk Lie-Jørgensen svennebrev som gullarbeider, og var da landets yngste. Til 1922 jobbet han som svenn for Lund.

I 1923 begynte han på gullsmedlinjen på Statens håndverks- og kunstindustriskole, der Jacob Prytz var hovedlærer. På skolen ble han raskt lagt merke til. Under Foreningen Brukskunsts «Utstilling av nyere norsk kirkelig kunsthaandverk» ble flere av hans arbeider vist. I 1926 tok han diplomeksamen. Året etter ble han ansatt som formgiver ved gullsmedfirmaet David-Andersen. Parallelt var han elev av Axel RevoldStatens kunstakademi (1927–1929).

Gullsmeddesigner for David-Andersen

Skrin
Under andre verdenskrig laget Thorbjørn Lie-Jørgensen dette skrinet sammen med snekkermester Damm.

I 1928 deltok Thorbjørn Lie-Jørgensen for David-Andersen under Landsutstillingen i Bergen. Thor Kielland var meget begeistret. Han skrev at arbeidene utmerket seg, og skrøt over teknisk og kunstnerisk utførelse. I 1930-årene laget Lie-Jørgensen design som både var i art deco stil og funksjonalisme.

Under andre verdenskrig med følgende rasjonering av edelmetall samarbeidet han med snekkermester Sverre Damm. I fellesskap laget de skrin som kombinerte tre og sølv. Etter okkupasjonsårene blomstret kunstnerskapet. Han tegnet alterutstyr til flere norske kirker, utførte representative gavearbeider og vant i 1947 konkurransen om bordutstyr til Oslo rådhus. I 1950-årene formga Lie-Jørgensen en rekke fremragende korpusarbeider, spisebestikk, smykker og emaljegjenstander. Arbeidene var preget av sikker formsans og materialvirkning.

Gullsmedarbeidene finnes i samlingene til Nasjonalmuseet, Permanenten, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, kunstindustrimuseet i Praha, samt Nationalmuseet i Stockholm.

Maleren

Maleri
Maleriet Naust fra 1946 er malt olje på lerret.

Som billedkunstner modnet Thorbjørn Lie-Jørgensen først i tiden rundt andre verdenskrig. Motivene hentet han gjerne fra de nære omgivelser, Deriblant hjemmet på Ekely, og sommerhuset på Justøya, ved Brekkestø, nær Kristiansand. Sentralt i hans motivverden er norske kystlandskap med klippformasjoner, sjøen og en høyt plassert horisontlinje. Maleriene bærer preg av å ha blitt malt ute i det fri. Fargene er sterke og penselføring ekspressiv og hurtig påført.

Nasjonalmuseet eier Sjøbuer og båter (1946), Fjelldalsøya (1947), Havet (1950) og Andersenholmen (1959) samt en rekke akvareller.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kjellberg, Reidar (1961). Thorbjørn Lie-Jørgensen, Dreyer
  • Linder, Mats. Thorbjørn Lie-Jørgensen – en mester i sølv og emalje, Samler & Antikkbørsen 2/2023

Faktaboks

Thorbjørn Lie-Jørgensen

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg