Thomasine Christine Gyllembourg

Faktaboks

Thomasine Christine Gyllembourg

født Buntzen

Uttale
gˈyllembourg
Født
9. november 1773, København
Død
1. juli 1856

Thomasine Gyllembourg (med ryggen til) leser for sønnen Johan Ludvig Heiberg og hans kone Johanne Luise. Maleri av Wilhelm Marstrand fra 1870.

Artikkelstart

Thomasine Christine Gyllembourg var en dansk forfatter. Hun var først gift med Peter Andreas Heiberg, men ble skilt fra ham og senere gift med den svenske baron Carl Ehrensvärd, som under navnet Gyllembourg levde i Danmark etter sine politiske konspirasjoner i Sverige.

Gyllembourg debuterte som forfatter i 1827 med fortellingen Familien Polonius, som ble utgitt anonymt. Det var hennes sønn Johan Ludvig Heiberg som stod bak utgivelsen. Fortellingen En Hverdags-Historie (1828) vakte stor oppsikt, og alle hennes senere verker ble publisert under pseudonymet «Af Forfatteren til En Hverdags-Historie». Hennes identitet ble ikke avslørt før etter hennes død, da hun i sitt «litterære testamente» innrømmet forfatterskapet til fire skuespill og hele 24 romaner og fortellinger, som alle utkom i perioden 1827–1845.

Hennes tidligste fortellinger kan best beskrives som dannelseshistorier. Senere tar hun blant annet familie- og ekteskapsproblematikk opp til debatt, som for eksempel i Ægtestand og Extremerne (begge 1835), samt i den siste boken, To Tidsaldre (1845). Det problemdebatterende, samt den psykologiske realismen som preger tekstene, gjør at fortellingene, selv om de kan virke gammeldagse i teknikk og tone, kan sies å innlede en realisme i romankunsten på romantikkens tid.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Broue Jensen, Anni: Penge og kærlighed: religion og socialitet i Thomasine Gyllembourgs forfatterskab, 1983, isbn 87-7492-450-8, Finn boken
  • Hude, Elisabeth: Thomasine Gyllembourg og Hverdagshistorierne, 1951, Finn boken
  • Mortensen, Klaus P.: Thomasines oprør, 1986, isbn 87-12-59271-4, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg