Faktaboks

Thomas Weisfeldt

Weissfeldt

Uttale
vˈais-
Født
1670, Christiania, Norge
Død
1721, Wroclaw (Breslau)
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Thomas Weisfeldt: Høyalteret i St. Erasmus og Pancras kirke, den katolske sognekirken. 1713-1718. Jelenia Góra (Hirschberg), Polen
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Thomas Weisfeldt var en tysk billedhugger, opprinnelig norsk statsborger, født i Christiania som eneste sønn av Anker Walter Weisfeldt.

Det er ingen opplysninger om Weisfeldts virke før han bosatte seg i Wroclaw (Breslau) rundt 1700. Han var muligens en tur i Italia, men han utviklet en personlig kunst med et sterkt nordisk preg. Weisfeldt ble raskt den ledende mester innenfor barokk treskjærerkunst i Wroclaw og området rundt. Han hadde et stort verksted med mange assistenter, som deltok i arbeidet med en rekke oppdrag, særlig for kirker i Schlesien.

Weisfeldt hadde et sterkt temperament, noe som kommer tydelig fram i verkene hans. Figurene er dramatiske med mye bevegelse og følelser. Denne kraften kommer også til uttrykk gjennom en indre spenning i figuren. Med sin særegne stil bidro Weisfeldt til å gi den tyske barokken trekk fra kunstneriske strømninger i Skandinavia. Weisfeldt regnes blant de store tyske billedhuggere i barokken.

Verk

Blant hans første kjente verk var hovedalteret i St. Bartolomeus kirken, Det Hellige Korsets kirke, i Wroclaw, laget 1704-1705. Blant de mange hellige figurene er Apostelen Bartolomeus, som ble levende flådd, den mest uttrykksfulle. Han holder sitt eget skinn i hendene og ansiktet viser lidelse og sorg. Weisfeldt har i denne skulpturen skapt en sann barokk fremstilling av martyrdommen i all sin gru. Selve alteret er tapt og skulpturene er nå i Nasjonalmuseet i Wroclaw.

I 1710 laget Weisfeldt utskårne trefigurer i legemsstørrelse for den tidligere Cisterciencerkirken i Kamenz, nå Stiftskirken i Kamenz. De fjorten nødhjelpere og helgenene Joakim, Anna, Josef og Nepomuk, er utført i en stil preget av dramatiske krefter og store motsetninger i linjeføringen.

For samme kirke laget han i 1712 også figurene til et Maria-alter. Den lidende Maria er midtfiguren, omgitt av engler og ornamenter.

Et hovedverk fra 1713-1718 er høyalteret i St. Erasmus og Pancras kirke, den katolske sognekirken i Jelenia Góra (Hirschberg). Weisfeldt utførte dette arbeidet sammen med sine assistenter. Alteret har en rekke utskårne figurer i Weisfeldts levende og dramatiske stil. Mellom korintiske søyler nederst på alteret står statuer av hellige personer, blant andre Johannes Døperen, apostlene Peter og Paulus og St. Adalbert.

To mindre altere i samme kirke, St. Barbara-alteret og St. Ignatius-alteret, er sannsynligvis også laget av Weisfeldt og hans verksted. Foran kirken står det en Maria-Søyle, laget av Weisfeldt i 1712.

Mange av Weisfeldts verk er i museer i Jelenia Góra (Hirschberg) og Wroclaw (Breslau).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg