Faktaboks

Thomas Malory
Sir
Uttale
mˈæləri
Født
1400
Død
1471
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår

Thomas Malory var en engelsk forfatter; kjent for den store samlingen av fortellinger om kong Arthur og Ridderne av det Runde Bord, som William Caxton trykte i 1485 under den franske tittelen Le Morte Darthur (Arthurs død).

Vi vet lite sikkert om hans liv, men han blir vanligvis identifisert med en ridder fra Warwickshire av samme navn som ble født på begynnelsen av 1400-tallet og tjente under jarlene av Warwick i Frankrike og Nord-England. Av usikre årsaker tilbrakte han de siste 20 årene av sitt liv for det meste i fengsel, og det var sannsynligvis i fangenskap at han samlet, oversatte og bearbeidet de franske Arthur-sagnene og nedskrev dem på en nyansert og fargerik engelsk prosa i åtte lange fortellinger.

Le Morte Darthur er blitt britenes nasjonale sagnskatt, og har inspirert mange senere engelske diktere, fremfor alt Alfred Tennyson (Idylls of the King). The Works of Sir T. M. er utgitt i tre bind med innledning og kommentarer av E. Vinaver (revidert utgave i 1967).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg