Thomas Müntzer

Faktaboks

Thomas Müntzer
Uttale
mˈyntsər
Født
1490
Død
27. mai 1525
Usikkert fødselsår
Thomas Müntzer var en av lederne for bondekrigen. Opprøret endte med at han ble henrettet.
Av .

Artikkelstart

Thomas Müntzer var en tysk teolog, prest, og leder under Bondekrigen.

Müntzer ble ordinert til prest i 1514. Han var i kontakt med Martin Luther og Andreas Bodenstein von Karlstadt i Wittenberg i 1517–19. Müntzer fulgte opp Luthers kritikk av Romerkirken, men fordypet seg samtidig i den tyske mystikken, især i Johannes Taulers skrifter. Fra 1520 opptrådte han med en ny profetisk selvbevissthet med front også mot den lutherske reformasjonen: Guds ord er ikke en død bokstav, det er en indre, levende stemme, og denne stemmen kan åpenbare sannheter også ut over det som er å finne i Bibelen.

Müntzer opplevde nå at han var kalt av denne stemmen til å gjenreise den apostoliske kirke preget av Den hellige ånd. I Praha skrev han sitt «Prager manifest», en kirkekritisk tekst med apokalyptiske perspektiver. I 1523–24, som prest i Allstedt, beskjeftiget han seg intensivt med reform av liturgien og gudstjenestelivet, og publiserte to liturgiske verk. Han brøt definitivt med Luther, og kom i strid med myndighetene. I et forsøk på å vinne øvrigheten for sin sak holdt han 1524 sin såkalte «Fyrstepreken» («Fürstenpredigt») på slottet i Allstedt. Dette lyktes ikke, og han måtte flykte. Han opprettet et forbund samtidig som han gikk inn i en siste heftig polemikk mot Luther, som anbefalte fyrstene å gripe inn mot Müntzer. I den frie riksbyen Mühlhausen, hvor han ble valgt til prest 1525, ble han en av bondekrigens ledere i kampen mot innskrenkninger av bøndenes hevdvunnede føydale rettigheter. Slaget ved Frankenhausen 1525 endte imidlertid med nederlag, og han ble halshugd.

I forlengelsen av Engels' bok om bondekrigen (1850) har Müntzer hatt høy status i den marxistiske tradisjon. Müntzer-forskningen er blitt hemmet av rivaliseringen mellom marxistiske og «borgerlige» historikere, men har i løpet av de siste 10 årene skutt fart på nye premisser. Hans skrifter er utgitt i Schriften und Briefe: Kritische Gesamtausgabe (1968).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Odd Arild Vik

Hei, den vanlegaste skrivemåten i dag er Müntzer; sjå biografiar m.m. i seinare tid.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg