Thomas Müntzer

Faktaboks

Thomas Müntzer
uttale:
mˈyntsər
født:
1490
død:
27. mai 1525
Usikkert fødselsår
Thomas Müntzer var en av lederne for bondekrigen. Opprøret endte med at han ble henrettet.
Av .

Thomas Müntzer var en tysk teolog, prest, og leder under Bondekrigen.

Müntzer ble ordinert til prest i 1514. Han var i kontakt med Martin Luther og Andreas Bodenstein von Karlstadt i Wittenberg i 1517–19. Müntzer fulgte opp Luthers kritikk av Romerkirken, men fordypet seg samtidig i den tyske mystikken, især i Johannes Taulers skrifter. Fra 1520 opptrådte han med en ny profetisk selvbevissthet med front også mot den lutherske reformasjonen: Guds ord er ikke en død bokstav, det er en indre, levende stemme, og denne stemmen kan åpenbare sannheter også ut over det som er å finne i Bibelen.

Müntzer opplevde nå at han var kalt av denne stemmen til å gjenreise den apostoliske kirke preget av Den hellige ånd. I Praha skrev han sitt «Prager manifest», en kirkekritisk tekst med apokalyptiske perspektiver. I 1523–24, som prest i Allstedt, beskjeftiget han seg intensivt med reform av liturgien og gudstjenestelivet, og publiserte to liturgiske verk. Han brøt definitivt med Luther, og kom i strid med myndighetene. I et forsøk på å vinne øvrigheten for sin sak holdt han 1524 sin såkalte «Fyrstepreken» («Fürstenpredigt») på slottet i Allstedt. Dette lyktes ikke, og han måtte flykte. Han opprettet et forbund samtidig som han gikk inn i en siste heftig polemikk mot Luther, som anbefalte fyrstene å gripe inn mot Müntzer. I den frie riksbyen Mühlhausen, hvor han ble valgt til prest 1525, ble han en av bondekrigens ledere i kampen mot innskrenkninger av bøndenes hevdvunnede føydale rettigheter. Slaget ved Frankenhausen 1525 endte imidlertid med nederlag, og han ble halshugd.

I forlengelsen av Engels' bok om bondekrigen (1850) har Müntzer hatt høy status i den marxistiske tradisjon. Müntzer-forskningen er blitt hemmet av rivaliseringen mellom marxistiske og «borgerlige» historikere, men har i løpet av de siste 10 årene skutt fart på nye premisser. Hans skrifter er utgitt i Schriften und Briefe: Kritische Gesamtausgabe (1968).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Odd Arild Vik

Hei, den vanlegaste skrivemåten i dag er Müntzer; sjå biografiar m.m. i seinare tid.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg