Thomas Gray

Faktaboks

Thomas Gray
Uttale
grei
Født
26. desember 1716, London, England
Død
30. juli 1771, Cambridge, England

Thomas Gray malt av John Giles Eccard.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Thomas Gray var en engelsk dikter, ikke minst kjent for Elegy Written in a Country Churchyard.

Etter studieår i Cambridge og en reise til Frankrike og Italia levde han for det meste tilbaketrukket i Cambridge, hvor han i 1768 ble professor i moderne historie. Han hadde store kunnskaper, blant annet om de greske klassikere og middelalderens og den tidlige keltiske og skandinaviske litteratur. Alt dette kom til uttrykk i hans diktning.

Verker

Hans lyriske produksjon var beskjeden av omfang, og består mest av kortere oder og elegier i klassisk stil. Elegy Written in a Country Churchyard (1751) priser bondens nøysomme liv og minner om at alle er like for døden. Med sin skildring av landlivet og sin vemodige kirkegårdsstemning slo diktet straks an i samtiden og er blitt et av de mest skattede i engelsk poesi.

Andre kjente dikt er Ode on a Distant Prospect of Eton College (1747) og Hymn to Adversity. The Bard (1757) er en ode i pindarsk stil, men med et romantisk emne fra den keltiske sagnkrets.

Nevnes må også to parafraser over gammelnorsk poesi, The Fatal Sisters og The Descent of Odin; det første en gammel valkyrjesang, det siste en gjendiktning av eddakvadet Balders drømmer.

Hans Diary of a Journey to the Lakes (1775) viser hans sterke naturfølelse. Gray korresponderte flittig, og hans brev (utgitt i 1935) har en fremragende, ofte humoristisk prosastil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg