Thomas Fredrik Olsen

Faktaboks

Thomas Fredrik Olsen
Født
1897, Hvitsten
Død
1969

Thomas Fredrik Olsen var en norsk skipsreder, og sønn av Fred. Olsen. Han var tredje generasjon i det tradisjonsrike familierederiet Fred Olsen som ble startet i 1848.

Thomas Olsen ble tatt opp som partner i rederiet i 1922, og etter faren Fred. Olsens død i 1933 overtok han ledelsen i Fred. Olsen & Co. sammen med sin bror Rudolf.

I årene fram mot andre verdenskrig ble det under brødrenes ledelse bygget flere nye lasteskip for rederiets Nordsjølinje i tillegg til hurtige fruktskip for Middelhavslinjen. I denne perioden ble også de tre moderne og elegante passasjerskipene Bretagne, Black Prince og Black Watch bygget ved A/S Akers mek. Verksted i Oslo. Thomas og Rudolf Olsen tok også initiativet til Det norske Luftfartsselskap, en forløper til Fred. Olsen Flyveselskap. Under andre verdenskrig ledet Thomas Olsen rederiets utenlandske virksomhet.

Thomas Olsen var også styremedlem i en rekke selskaper innen industri, handel og bankvesen, blant annet i Det Norske Luftfartsselskap og Scandinavian Airlines System (SAS), Den norske Creditbank og i representantskapet i Akers mek. Verksted. Han var også medlem av Norges Rederiforbunds hovedstyret i hele 28 år og visepresident fra 1934 til 1936.

Gjennom vennskapet med kunstmaleren Edvard Munch skaffet han seg over 30 av hans malerier, blant annet en av de fire versjonene av det verdensberømte Skrik. Thomas Olsen ble tildelt ridderkorset av første klasse av St. Olavs Orden, den belgiske Kroneordenen, og den nederlandske Oranje-Nassau-ordenen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Petter Henriksen

Jeg er redd portrettfotoet ikke er av den biograferte Thomas Olsen (1897–1969), men av hans far Fred. Olsen Sr. (døpt Thomas Fredrik Olsen, 1857–1933). Ref. artikkelen om sistnevnte i Wikipedia. - Med vennlig hilsen Petter Henriksen

svarte Frode Rabbevåg

Du kan ha rett, men dette må sjekkes nærmere.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg