Thomas Chippendale

Faktaboks

Thomas Chippendale
Uttale
tʃˈipəndeil
Født
5. juni 1718, Otley, Storbritannia
Død
1779, London, Storbritannia
Armstol. Skåret mahogni. Utført av Chippendale. 1730-60.
Chippendalestol fra ca. 1760
Av .

Artikkelstart

Thomas Chippendale var en britisk møbelformgiver. Han hadde en enorm innflytelse på utviklingen innen møbelkunsten i Europa og Nord-Amerika under 1700-tallets andre halvdel.

Verksted og butikk

Fra omkring 1750 hadde Thomas Chippendale verksteder og butikk i London, etter hvert blant Englands mest kjente.

Gentleman and Cabinet-Maker's Director

I 1754 utgav han boken Gentleman and Cabinet-Maker's Director. Et verk med 160 kobberstikk med møbeltegninger. Chippendale ble regnet som tidens ledende møbelsnekker, treskjærer og tegner. Til tross for at alle tegningene var signert av ham, er det påvist at mange av dem også skyldes andre kunstnere, og Chippendale-stilen var et resultat av et samarbeid mellom ledende verksteder og kunstnere.

Fra kineserier til klassisisme

Den tidligste produksjon fra hans verksteder er preget av «the Gothick, Chinese & Modern (kontinental rokokko) Taste», som han sier i forordet til sin bok, men etter hvert kom Chippendales møbelkunst under sterk innflytelse av arkitekten Robert Adams interiørkunst med sin stramme klassisisme.

Bevarte møbler

Adskillige bevarte møbler i museer og på engelske slott og herregårder forteller om Chippendales store virksomhet, og fra arkivalia vet man at hans verksteder leverte møbler og rominnredninger over hele England.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Edwards, Dr. Clive (m.fl.) (2005). British Furniture 1600-2000, The Intelligent Layman
  • Symonds, R. W. (1948). Chippendale Furniture Designs: from the Gentleman and Cabinet-Makers´Director 1762, Alec Tiranti Ltd.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg