Thomas Chippendale var en britisk møbelformgiver. Han hadde en enorm innflytelse på utviklingen innen møbelkunsten i Europa og Nord-Amerika under 1700-tallets andre halvdel.

Fra omkring 1750 hadde Thomas Chippendale verksteder og butikk i London, etter hvert blant Englands mest kjente.

I 1754 utgav han boken Gentleman and Cabinet-Maker's Director. Et verk med 160 kobberstikk med møbeltegninger. Chippendale ble regnet som tidens ledende møbelsnekker, treskjærer og tegner. Til tross for at alle tegningene var signert av ham, er det påvist at mange av dem også skyldes andre kunstnere, og Chippendale-stilen var et resultat av et samarbeid mellom ledende verksteder og kunstnere.

Den tidligste produksjon fra hans verksteder er preget av «the Gothick, Chinese & Modern (kontinental rokokko) Taste», som han sier i forordet til sin bok, men etter hvert kom Chippendales møbelkunst under sterk innflytelse av arkitekten Robert Adams interiørkunst med sin stramme klassisisme.

Adskillige bevarte møbler i museer og på engelske slott og herregårder forteller om Chippendales store virksomhet, og fra arkivalia vet man at hans verksteder leverte møbler og rominnredninger over hele England.

  • Edwards, Dr. Clive (m.fl.). British Furniture 1600-2000. The Intelligent Layman. London, 2005.
  • Symonds, R. W. Chippendale Furniture Designs: from the Gentleman and Cabinet-Makers´Director 1762. Alec Tiranti Ltd. London, 1948.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.