Thomas Angells hus

Artikkelstart

Thomas Angells hus er et stort bygningskompleks i Trondheim med utleieleiligheter for eldre, bygget av byens velgjører, Thomas Angell, i årene 1770–1772.

Faktaboks

Også kjent som

Klosteret

Thomas Angells hus var opprinnelig bygd for å kunne tilby leiligheter til eldre kvinner fra byens velstående befolkning, slik det var bestemt i Thomas Angells testamente. Nå fungerer huset mer som vanlige eldreboliger, hvor også menn har adgang.

Bygningen opptar hele kvartalet mellom Kjøpmannsgata, Bispegata, St. Jørgensveita og Kannikestrete, og er nærmeste nabo til Domkirkegården, Erkebispegården og Archidiaconi plass. Gården rommer 50 utleieleiligheter som varierer i størrelse fra 37 til 75 kvadratmeter. Thomas Angells hus inneholder dessuten en vakkert utsmykket festsal, kapell, bibliotek, kontorer for administrasjonen til Thomas Angells stiftelser, samt rom til disposisjon for beboernes gjester.

På tomten der Thomas Angells hus ble oppført, lå det før reformasjonen et Dominikanerkloster. Et populært navn på den nye store bygningen helt til våre dager har derfor vært «Klosteret». Første byggetrinn ble utført av murmester Johan Christian Neumann. Senere har huset blitt påbygd og ombygd flere ganger. Bygningen er fredet.

Kart

Thomas Angells hus
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg