Thomas Angells hus, fasade mot Archidiakoni plass

Knut A Rosvold. fri

Thomas Angells Hus er et stort bygningskompleks i Trondheim med utleieleiligheter for eldre, bygget av byens velgjører, Thomas Angell, i årene 1770-1772. 

Thomas Angells hus var opprinnelig bygd for å kunne tilby leiligheter til eldre kvinner fra byens velstående befolkning, slik det var bestemt i Thomas Angells testamente. Nå fungerer huset mer som vanlige eldreboliger, hvor også menn har adgang.

Bygningen opptar hele kvartalet mellom Kjøpmannsgata, Bispegata, St. Jørgensveita og Kannikestrete, og er nærmeste nabo til Domkirkegården, Bispegården og Archidiaconi plass. Gården rommer 50 utleieleiligheter som varierer i størrelse fra 37 til 75 m². Thomas Angells hus inneholder dessuten en vakkert utsmykket festsal, kapell, bibliotek, kontorer for administrasjonen til Thomas Angells stiftelser, samt rom til disposisjon for beboernes gjester.

På tomten der Thomas Angells hus ble oppført lå det før reformasjonen et Dominikanerkloster. Et populært navn på den nye store bygningen helt til våre dager har derfor vært «Klosteret». Første byggetrinn ble utført av murmester Johan Christian Neumann; senere påbygd og ombygd flere ganger. Bygningen er fredet.

Thomas Angells hus’ hjemmesider

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.