Thíra, også kalt Santorini, er en vulkanøy i øygruppen Kykladene i Egeerhavet. Øya er del av et veldig krater og danner en åpen lagune, ca. 60 km i omkrets.

Corbis. Begrenset gjenbruk

Det er svært bratt på Thíra, og esler og muldyr er hyppig i bruk for transport av mennesker og varer.

iStockphoto / oversnap. Begrenset gjenbruk

Thira, øy i Hellas,  også kjent som Santorini. Den sørligste av Kykladene, 76 km2 med 18 883 innb. (2011). Thira er del av et veldig krater og danner en åpen lagune, ca. 60 km i omkrets. I lagunen ligger to aktive vulkaner: Nea Kameni og Palea Kameni. Thira består av lava og pimpstein. Rundt lagunen er ca. 300 m høye klipper. I sør, fruktbart slettelandskap hvor det dyrkes vin. Turisme er viktigste næringsvei. Vulkanske utbrudd gjentatte ganger.

Et stort utbrudd i forhistorisk tid ødela den opprinnelige øya og settes i forbindelse med katastrofen på Kreta, da Knossos ble ødelagt.

Utgravingene på Thira, som ble påbegynt i 1967, har brakt funn av stor interesse for dagen. Før vulkanutbruddet ca. 1500 f.Kr., som la øya øde og førte til at en del av den sank i havet, hadde Thira en blomstrende kultur beslektet med den samtidige minoiske på Kreta. Det er blitt frilagt gater med hus som er bevart i to etasjer eller mer. Store mengder av vakkert bemalt keramikk ble funnet, men de mest oppsiktsvekkende funn var de praktfulle freskene, som takket være moderne utgravings- og konserveringsmetoder fremtrer i en meget god bevaringstilstand og med sin opprinnelige friskhet i behold. Motivene er mer variert enn de kretensiske, og viser, foruten scener fra dagliglivet og naturmotiver, fremstillinger av byer og krigsskip med mannskap. Ved siden av å gi viktige bidrag til forståelsen av den minoiske kultur har utgravingene vist at vulkanutbruddet på Thira, som kan sammenlignes med det på Krakatau i 1884, antakelig gir forklaringen på det plutselige sammenbruddet i den minoiske sivilisasjon, som også kan observeres på naboøya Kreta. Thira, øya som sank i havet, kan muligens ha gitt opphav til Atlantis-myten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

19. mars 2009 skrev Harald Haug

Savner bibelske ringvirkninger av utbruddet. Det må ha hatt voldsom innvirkning på samtiden. Apropos samtiden; det er ikke fastslått når utbruddet skjedde og over hvor lang tid.

30. mars 2009 skrev David Olsen

Det sies at det er to aktive vulkaner der. Når var de sist i utbrudd? Er det geotermisk aktivitet der? Har de hatt noen større utbrudd?

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.