Thira

Thíra. Øyas hovedstad på kanten av det store krateret, der det er ca. 300 m ned til lagunen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Thíra, også kalt Santorini, er en vulkanøy i øygruppen Kykladene i Egeerhavet. Øya er del av et veldig krater og danner en åpen lagune, ca. 60 km i omkrets.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Det er svært bratt på Thíra, og esler og muldyr er hyppig i bruk for transport av mennesker og varer.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Thira, øy i Hellas, også kjent som Santorini. Den sørligste av Kykladene, 76 km2 med 18 883 innb. (2011). Thira er del av et veldig krater og danner en åpen lagune, ca. 60 km i omkrets. I lagunen ligger to aktive vulkaner: Nea Kameni og Palea Kameni. Thira består av lava og pimpstein. Rundt lagunen er ca. 300 m høye klipper. I sør, fruktbart slettelandskap hvor det dyrkes vin. Turisme er viktigste næringsvei. Vulkanske utbrudd gjentatte ganger.

Faktaboks

Uttale

th'ira

Også kjent som
Thera, Santorini
gr. Θήρα Thira

Et stort utbrudd i forhistorisk tid ødela den opprinnelige øya og settes i forbindelse med katastrofen på Kreta, da Knossos ble ødelagt.

Utgravingene på Thira, som ble påbegynt i 1967, har brakt funn av stor interesse for dagen. Før vulkanutbruddet ca. 1500 f.Kr., som la øya øde og førte til at en del av den sank i havet, hadde Thira en blomstrende kultur beslektet med den samtidige minoiske på Kreta. Det er blitt frilagt gater med hus som er bevart i to etasjer eller mer. Store mengder av vakkert bemalt keramikk ble funnet, men de mest oppsiktsvekkende funn var de praktfulle freskene, som takket være moderne utgravings- og konserveringsmetoder fremtrer i en meget god bevaringstilstand og med sin opprinnelige friskhet i behold. Motivene er mer variert enn de kretensiske, og viser, foruten scener fra dagliglivet og naturmotiver, fremstillinger av byer og krigsskip med mannskap. Ved siden av å gi viktige bidrag til forståelsen av den minoiske kultur har utgravingene vist at vulkanutbruddet på Thira, som kan sammenlignes med det på Krakatau i 1884, antakelig gir forklaringen på det plutselige sammenbruddet i den minoiske sivilisasjon, som også kan observeres på naboøya Kreta. Thira, øya som sank i havet, kan muligens ha gitt opphav til Atlantis-myten.

Kommentarer (3)

skrev Harald Haug

Savner bibelske ringvirkninger av utbruddet. Det må ha hatt voldsom innvirkning på samtiden. Apropos samtiden; det er ikke fastslått når utbruddet skjedde og over hvor lang tid.

skrev David Olsen

Det sies at det er to aktive vulkaner der. Når var de sist i utbrudd? Er det geotermisk aktivitet der? Har de hatt noen større utbrudd?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg