Thimpu

Dette klosteranlegget fra 1600-tallet rommer bl.a. landets regjeringskontorer.

Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Detalj fra et minnesmerke bygd i 1974 til ære for kong Jigme Dorji Wangchuck som døde i 1972.

Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Thimpu er hovedstad i Bhutan, og ligger i Himalaya. Thimpu ligger i dalen med samme navn i det vestlige Bhutan i en høyde av 2200 moh. Byen har cirka 115 000 innbyggere (2018). Thimpu er hovedsete for landets regjering og er hovedsakelig et administrasjons- og handelssenter. Landets økonomiske senter er byen Phuntsholing.

Klosteranlegget Tashichodzong fra 1600-tallet rommer blant annet regjeringskontorene. Her bor også Je Kempo, den øverste lama, i sommerhalvåret sammen med et stort antall munker. Inntil 1953 flyttet kongen og regjeringen hvert år med Je Kempo til vinterhovedkvarteret i Punakha. Nå bor kongen hele året i en beskjeden bolig i Thimpudalen.

Inntil 1960-årene bestod Thimpu av noen få butikker omkring Tashichodzong. Den tradisjonelle arkitekturen er i stor grad bevart. Byen ble grunnlagt i 1581, og ble hovedstad i 1962.

Fra 1990-årene har det vært økende innflytting til Thimpu fra mer avsidesliggende områder. Thimpu er i dag den mest moderne byen i Bhutan med mange restauranter, butikker og internett-kafeer.

Bhutans første TV-stasjon begynte med sendinger i Thimpu i 1999. Byen har flyplass og The Indo-Bhutan National Highway som åpnet i 1968 og knytter Thimpu til Phuntsholing.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg