Theodoros Angelopoulos, gresk filmregissør. Utdannet ved filmskolen IDHEC i Paris, arbeidet som kritiker før spillefilmdebuten med Anaparastasis (1973). Theo Angelopoulos vakte oppsikt med det nesten fire timer lange historiske eposet O Thiassos (Skuespillernes reise, 1975), en bred skildring av den politiske utviklingen i Hellas før og under borgerkrigen. Siden har han befestet sin stilling som Hellas' ledende filmskaper med filmer som Taxithi sta Kíthira (Reisen til Kythera, 1984),

O Melissokomos (Birøkteren, 1985) med Marcello Mastroianni i hovedrollen, og Topio stin omichli (Landskap i tåke, 1988). Le pas suspendu de la cigogne (1991) er en karakteristisk poetisk fortelling henlagt til grenseområdet mellom to nasjoner, mens Mia aioniotita kai mia mera (Evigheten og en dag, 1998) handler om en dødssyk forfatter, spilt av Bruno Ganz, som forsøker å ta seg av en foreldreløs gutt.

To livadi pou dakryzei (Den gråtende engen, 2004) skildrer to barn blant en gruppe flyktninger og er den første filmen i en planlagt trilogi. Angelopoulos' filmer, som er laget i samarbeid med den italienske manusforfatteren Tonino Guerra (f. 1920), er oftest eksistensielle reiseskildringer som forener det mytologiske og det moderne i et poetisert filmspråk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.