Theodoros Angelopoulos

Faktaboks

Theodoros Angelopoulos
uttale:
angelˈopoulos
født:
27. april 1935, Aten
død:
24. januar 2012

Theodoros Angelopoulos, gresk filmregissør. Utdannet ved filmskolen IDHEC i Paris, arbeidet som kritiker før spillefilmdebuten med Anaparastasis (1973). Theo Angelopoulos vakte oppsikt med det nesten fire timer lange historiske eposet O Thiassos (Skuespillernes reise, 1975), en bred skildring av den politiske utviklingen i Hellas før og under borgerkrigen. Siden har han befestet sin stilling som Hellas' ledende filmskaper med filmer som Taxithi sta Kíthira (Reisen til Kythera, 1984),

O Melissokomos (Birøkteren, 1985) med Marcello Mastroianni i hovedrollen, og Topio stin omichli (Landskap i tåke, 1988). Le pas suspendu de la cigogne (1991) er en karakteristisk poetisk fortelling henlagt til grenseområdet mellom to nasjoner, mens Mia aioniotita kai mia mera (Evigheten og en dag, 1998) handler om en dødssyk forfatter, spilt av Bruno Ganz, som forsøker å ta seg av en foreldreløs gutt.

To livadi pou dakryzei (Den gråtende engen, 2004) skildrer to barn blant en gruppe flyktninger og er den første filmen i en planlagt trilogi. Angelopoulos' filmer, som er laget i samarbeid med den italienske manusforfatteren Tonino Guerra (f. 1920), er oftest eksistensielle reiseskildringer som forener det mytologiske og det moderne i et poetisert filmspråk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg