Theodor von Grotthuss

Faktaboks

Theodor von Grotthuss

Christian Johann Dietrich Theodor von Grotthuss

Født
20. januar 1785, Leipzig, Tyskland
Død
26. mars 1822, Gedučiai, Litauen

Theodor von Grotthuss, tysk kjemiker, blant annet kjent som grunnlegger av teorien bak elektrolyse innen elektrokjemi, og den første loven i fotokjemi.

Elektrokjemi

Voltasøylen, et elektrisk batteri bestående av en søyle av plater med sølv og zink atskilt med papp løst i en saltløsning som elektrolytt, konstruert av italieneren Alessandro Volta, ga tilgang på elektrisk strøm i laboratoriet. Grotthuss kunne derved gjøre studier av elektrolyse av vann, syrer og saltløsninger, og kom med en forklaring på hvordan ladningstransporten kunne skje ved elektrolyse. Dette ble publisert i 1805 i Mémoire sur la décomposition de l’eau et des corps, qu’elle tient en dissolution a’ l’aide de l’élecrticite galvanique.

Dette arbeidet danner basis for Grotthussmekanismen for protonhopping.

Fotokjemi

Grotthuss er også kjent for Grotthuss-Drapers lov (John William Draper) som sier at det er bare absorbert lysenergi som kan gi kjemisk forandring. Grotthuss-Drapers lov har sammen med Stark-Einsteins lov en fundamental betydning innen fotokjemi.

Litteratur

  • Jaselskis, B, Moore, CE, og Smolinsk A von. «Theodor Von Grotthuss (1785–1822) – A trail blazer». Bulletin of History of Chemistry, vol. 32 no. 2, (2007), side 119–128
  • Krikštopaitis, JA. In the Wake of Volta’s Challenge: The Electrolysis Theory of Theodor Grotthuss, 1805

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg