Faktaboks

Theodor Däubler
Uttale
dˈåiblər
Født
17. august 1876, Trieste
Død
13. juni 1934, St. Blasius (Baden-Württemberg)
Theodor Däubler (1926)
Theodor Däubler (1926)

Theodor Däubler var en østerriksk-tysk forfatter. Hans hovedverk er diktsyklusen Das Nordlicht fra 1910.

Biografi

Däubler vokste opp i Trieste, som den gang var en del av Østerrike-Ungarn. Han vokste opp som tospråklig, med tysk og italiensk, men bestemte seg senere for tysk som forfatterspråk. I 1900 flyttet han fra Italia til Paris, hvor han ble kjent med kunstnere som blant annet Pablo Picasso og Henri Matisse. I 1907 flyttet han til Firenze, hvor han ble kjent med forfatteren og billedhuggeren Ernst Barlach.

Under første verdenskrig arbeidet Däubler i Berlin som kunstanmelder og som oversetter fra italiensk og fransk til tysk. I 1926 ble han president for den tyske P.E.N.-klubben. Däubler førte hele sitt liv en utstrakt reisevirksomhet, som også fant nedslag i en rekke reiseskildringer.

Forfatterskap

Däubler var først og fremst lyriker. Han skrev en hymnisk, filosofisk preget lyrikk, ofte i en visjonær, billedrik stil. Diktene hans er kjennetegnet av en drømmende grunnholdning og en sterk musikalitet.

Diktsyklusen Das Nordlicht fra 1910, som han begynte på allerede i 1898, er et omfattende versepos i tre bind, en litterær kosmogoni som uttrykker en panteistisk livsfølelse. Her beskriver han menneskets lengsel etter lyset og jordens lengsel etter solen. Andre lyrikksamlinger er Der sternhelle Weg (1915), Hymne an Italien (1916), Päan und Dithyrambos (1924)

Han skrev også prosa, blant annet noveller (for eksempel Der unheimliche Graf, Der Werwolf, Die fliegenden Dichter [alle 1921], samlingen Bestrickungen [1927] og Der Marmorbruch [1930]). I 1926 ga han ut selvbiografien Aufforderung zur Sonne.

Däublers forfatterskap lar seg ikke uten videre innordnes litteraturhistorisk. Kronologisk sett hører han til ekspresjonismen, men forfatterskapet viser inspirasjon fra både romantikken og klassisismen.

Betydning

Selv om Theodor Däubler i dag er lite lest, har forfatterskapet litteraturhistorisk interesse.

Posthumt, i 1956, ble det gitt ut en Däubler-utgave med tittelen Dichtungen und Schriften. I 2004 ga Thelem forlag i Dresden det første bindet i en historisk-kritisk utgave av Däublers samlede verker. Bind to kom i 2017. Alt i alt er sju bind planlagt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg