Theobald von Bethmann-Hollweg

Faktaboks

Theobald von Bethmann-Hollweg

Theobald Theodor Friedrich Alfred von Bethmann Hollweg

Uttale
bˈethmann-hˈollweg
Født
29. november 1856, Hohenfinow, Preussen (nå i Tyskland)
Død
1. januar 1921, Hohenfinow, Tyskland
Foto fra 1914.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Theobald von Bethmann-Hollweg var en tysk konservativ politiker og jurist av godseierslekt. Han var Tysklands rikskansler (statsminister) i perioden 1909–1917.

Etter en embetskarriere og etter å ha vært medlem av riksdagen en kort tid, ble Bethmann-Hollweg i 1905 prøyssisk innenriksminister. I 1907 ble han riksstatssekretær for det indre og i 1909 rikskansler og utenriksminister.

Bethmann-Hollweg hadde en stor andel i de politiske beslutningene som ble fattet i juli 1914, ved utbruddet av første verdenskrig, men det ser ut som om han til slutt mistet oversikten over den utenrikspolitiske utviklingen og faktisk var overrasket over at Storbritannia gikk med i krigen. Hans åpenhjertige uttalelse 4. august samme år om den brutte garantien for Belgias nøytralitet («A Scrap of Paper») skaffet ham senere meget bryderi.

Sommeren 1917 kom Bethmann-Hollweg i strid med flertallet i riksdagen, samtidig som generalstaben nektet å støtte ham. Han trådte tilbake og deltok ikke senere i det politiske liv. Betrachtungen zum Weltkriege («Betraktninger til verdenskrigen», 2 bind, 1919–1921) er et forsvarsskrift for hans politikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg