Theo van Gogh

Faktaboks

Theo van Gogh

Theodoor van Gogh

Født
23. juli 1957, Haag
Død
2. november 2004, Amsterdam
Filmregissøren Theo van Gogh ble drept på åpen gate i Amsterdam 2. november 2004.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Theo van Gogh var en nederlandsk filmregissør. Han var en frittalende filmskaper og spaltist, og var mest kjent for sine kontroversielle synspunkter på religion. Han ble drept i Amsterdam i 2004.

Religionskritikk

Theo van Gogh regisserte 15 spillefilmer fra debuten i 1981, i tillegg til flere dokumentariske TV-filmer og kortfilmer. Han var også en kjent spaltist i aviser og magasiner, med kommentarer preget av et sterkt engasjement og ofte politisk kontroversielle synspunkter.

Gogh var særlig kjent for sin fiendtlige innstilling til alle former for religion. Etter angrepet på World Trade Center i 2001 tiltok hans kritikk av islamsk fundamentalisme, og han gav sin støtte til invasjonen i Irak.

Drept på åpen gate

I 2004 laget han sammen med den somaliskfødte islamkritikeren og forfatteren Ayaan Hirsi Ali kortfilmen Submission, hvor muslimske kvinner forteller om mishandling og undertrykkelse i religionens navn. Filmen sees som en utløsende årsak til at van Gogh ble stukket ned og drept på åpen gate i Amsterdam, to måneder etter at filmen var vist på nederlandsk TV. Drapsmannen ble knyttet til et islamistisk terrornettverk, og drapet utløste en bølge av vold og hærverk, der blant annet et tjuetalls moskeer og kirker ble satt i brann.

Familieforhold

Theo van Gogh var oldebarn av maleren Vincent van Goghs bror Theo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg