Thelma Schoonmaker

Faktaboks

Thelma Schoonmaker
Født
3. januar 1940, Algerie

Thelma Schoonmaker er en amerikansk filmklipper som særlig er kjent for sitt faste samarbeid med regissøren Martin Scorsese. Spillefilmen Who's That Knocking at My Door (1967) ble deres første prosjekt sammen, og fra og med Raging Bull (1980) har Schoonmaker klippet samtlige av Scorseses filmer. Hun har spilt en svært viktig rolle for den fortellertekniske flyten og energiske rytmen som preger mange av Scorseses mest hyllede verker. I motsetning til den klassiske ideen om klipping som et «skjult håndverk» er Schoonmakers klippestil ofte markant.

Schoonmaker har vunnet tre Oscar-priser for sitt arbeid som filmklipper, for filmene Raging Bull, The Aviator (2004) og The Departed (2006). I tillegg har hun vært nominert fire ganger.

Bakgrunn

Mens hun studerte ved Columbia University i New York svarte Schoonmaker på en annonse hun hadde sett i The New York Times, der det ble søkt etter en klippeassistent. Hun fikk jobben, som ga mersmak, og hennes nye karriere tok dermed form på 1960-tallet. Schoonmaker hadde fra tidligere en utdanning fra Cornell University i Ithaca, New York og planla en karriere innenfor politisk diplomati.

Schoonmaker er fra en amerikansk familie, men ble født i Algerie. Hun bodde der til familien flyttet til USA i 1955. I 1984 giftet hun seg med den anerkjente filmregissøren Michael Powell, og de to var gift frem til Powell døde i 1990. Schoonmaker har etter dette lagt ned mye arbeid i bevaringen av Powells verker, sammen med Scorsese, som introduserte de to for hverandre.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg