The Sisters of Mercy

Artikkelstart

The Sisters of Mercy er et innflytelsesrikt rockeband som spiller mørk, intens, dødsforherligende og humørløs gothrock med makabre tekster. De var i begynnelsen inspirert av Joy Division.

Bandet er oppkalt etter en sang av Leonard Cohen og ble dannet i 1980 i Leeds av vokalisten, gitaristen, bassisten og låtskriveren Andrew Eldritch (født 1959) og gitaristen Gary Marx (født 1959). Dessuten var trommemaskinen Doktor Avalanche et viktig "medlem". Etter singlen The Damage Done på deres eget plateselskap Merciful Release utvidet de bandet med gitaristen Ben Gunn og bassisten Craig Adams for å kunne spille live.

Etter en USA-turné i 1983 ble Gunn erstattet av Wayne Hussey (eks Dead Or Alive). Deres tidligere tunge sound ble tilført pop- og danceelementer på debutalbumet First And Last And Always, som ble en salgssuksess i 1985. Samme år sluttet Marx for å danne Ghost Dance, og Hussey og Adams for å danne The Mission. For å hindre dem i å bruke navnet The Sisterhood dannet Eldritch et band med samme navn sammen med bassisten Patricia Morrison (eks Gun Club), gitaristen James Ray og trommeslageren Lucas Fox. The Sisterhoods album Gift (1986) solgte dårlig, mens The Mission til Eldritchs store ergrelse fikk kjempesuksess. Det var mye skittkasting i mediene mellom en lite ydmyk Hussey og en bitter Eldritch på denne tiden.

Eldritch og Morrison gjenopplivet The Sisters of Mercy i 1987, da den fengende singlen This Corrosion og albumet Floodland nådde Topp 10 i Storbritannia. Dette albumet, der to av låtene var produsert av Jim Steinman, inneholder også Topp 20-hitene Dominion og Lucretia My Reflection. Morrison sluttet i 1990 og dukket siden opp i The Damned. Ny bassist ble Tony James (eks Generation X og Sigue Sigue Sputnik), mens Tim Bricheno (eks All About Eve) var en av to nye gitarister på Vision Thing (1990). Også dets førstesingle More nådde Topp 15 i hjemlandet.

The Sisters of Mercys foreløpig siste suksesser der er to samleplater, en ny versjon (med Ofra Haza på vokal) av Temple Of Love i 1992 og Under The Gun i 1993. Krangling med WEA Records medførte at det ikke kom flere Sisters of Mercy-plater på 90-tallet, og de kjøpte seg fri fra kontrakten i 1998. Gruppa var på 2000-tallet fortsatt en konsertattraksjon, nå med programmerte bass, trommer og keyboards.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg