The Security Service

Thames House er hovedkvarteret til The Security Service (MI5) i London.
MI5
Av /Reuters/NTB Scanpix.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

The Security Service er det offisielle navnet på den britiske sikkerhetstjenesten. Sikkerhetstjenesten er også kjent som MI5 og er en av de sentrale etterretningsorganisasjonene i Storbritannia med ansvar for etterretning innenfor Storbritannias grenser.

Faktaboks

Uttale
sikiˈu:riti sˈə:vis
Også kjent som
MI5

Sikkerhetstjenestens hovedoppgaver omfatter kontraspionasje, bekjempelse av terrorisme og organisert kriminalitet, og forhindring av fremmede makters forsøk på å undergrave demokratiet. Organisasjonen ledes av en generaldirektør (Director General, DG) som utnevnes av innenriksministeren i konsultasjon med statsministeren. Andrew Parker er generaldirektør siden 2013.

Sikkerhetstjenesten begynte operasjoner i 1909 som en del av The Secret Service Bureau. Tjenesten var opprinnelig knyttet til det britiske forsvaret, og het fra 1916 til 1929 MI5 (Military Intelligence section 5), et navn som stadig brukes, også av organisasjonen selv.

Organisering og hovedoppgaver

Hovedkvarteret til sikkerhetstjenesten er Thames House i London. Tjenesten har også flere regionale kontorer og hovedkvarter i Nord-Irland. Sikkerhetstjenesten ledes av en generaldirektør (Director General, DG) og har rundt 4000 ansatte. Tjenesten er underlagt innenriksministeren (Home Secretary), men er ikke en del av innenriksdepartementet (Home Office).

Organisasjonens rolle og oppgaver er definert i Security Service Act 1989. Sikkerhetstjenesten skal beskytte Storbritannias nasjonale sikkerhet, og dets hovedoppgaver omfatter bekjempelse av terrorisme og organisert kriminalitet, kontraspionasje og forhindring av fremmede makters forsøk på å undergrave demokratiet. Tjenestens funksjoner og kapabiliteter er organisert i 10 ulike avdelinger:

 1. Internasjonal kontraterrorisme
 2. Cyber, kontraspionasje og kontraspredning
 3. Nord-Irland kontraterrorisme
 4. Mennesker og sikkerhet
 5. Tekniske operasjoner og overvåking
 6. Teknologi
 7. Informasjon
 8. Analyse
 9. Økonomi og strategi
 10. Etikk og gjennomgang

Historie

MI5, sammen med Storbritannias utenlandske etterretningstjeneste Secret Intelligence Service (MI6), utgjør to av verdens eldste nasjonale etterretningstjenester. MI5 og MI6 begynte operasjoner i 1909, da de ble etablert som én organisasjon – The Secret Service Bureau. MI5 utgjorde den innenlandske seksjonen av byrået og har gjennom historien gått under en rekke ulike navn. Seksjonen ble underlagt direktoratet for militær etterretning i 1916, og fikk som følge navnet Directorate of Military Intelligence section 5 (MI5). Navneskiftet til The Security Service skjedde i 1931.

Frem til slutten av 1980-tallet var hovedfokuset til sikkerhetstjenesten i stor grad kontraspionasje. Slutten på den kalde krigen og endringer i trusselbildet førte til en endring i sikkerhetstjenestens prioriteringer. Tidlig på 1990-tallet gikk tjenesten fra å primært være en kontraspionasje-organisasjon til en kontraterrorisme-organisasjon. Siden 1990-tallet har hovedfokuset til sikkerhetstjenesten vært terrorisme, og rundt 80 prosent av tjenestens ressurser blir brukt på internasjonal terrorisme og Nord-Irland-relatert terrorisme.

MI5-direktører etter den kalde krigen

 • Sir Patrick Walker (1987–1992)
 • Dame Stella Rimington (1992–1996)
 • Sir Stephen Lander (1996–2002)
 • Eliza Manningham-Buller (2002–2007)
 • Jonathan Evans (2007–2013)
 • Andrew Parker (2013–)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • Andrew, Christopher (2012). The Defence of the Realm: The Authorized History of MI5. Penguin.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg