The Righteous Brothers var en av de største hvite soulduoene, og vil bli best husket for sine orkestrerte suksesser. Bill Medleys mørke baryton og Bobby Hatfields lyse tenor sto perfekt til hverandre.

Bobby Hatfield (1940-2003) vokste opp i Los Angeles-forstaden Anaheim og møtte Bill Medley (f. 1940) fra nabobyen Santa Ana da de sang i hver sin doowopgruppe. Han inviterte ham til å bli med i The Paramours, og i 1962 var gruppa blitt til en duo og ga ut singlen That’s All I Want Tonight. Året etter skiftet de navn til The Righteous Brothers, etter at noen svarte marinejegere under en konsert kalte deres r&b- og bluesinspirerte musikk ”righteous” (slang for ”glimrende”).

I 1963 fikk duoen en Topp 50-hit i USA med Medleys låt Little Latin Lupe Lu. Phil Spector ga dem kontrakt med sitt Philles Records i 1964 og skrev sammen med Barry Mann og Cynthia Weil sangen som regnes som en av 60-tallets største klassikere, You’ve Lost That Lovin’ Feelin’ (1964). Den gikk til topps i UK og USA i 1965, da oppfølgeren Just Once In My Life nådde 7. plass i USA. Hatfield fikk briljere med sin vakre stemme på Unchained Melody (nr 4 i USA, nr 14 i UK). Ebb Tide (nr 5 i USA, 1965) hadde vært en slager i 1953 og ble i Norge en instrumentalhit med The Pussycats.

I 1966 gikk The Righteous Brothers til topps i hjemlandet med (You’re My) Soul And Inspiration (nr 15 i UK), og de fikk Topp 30-hits der med He og Go Ahead And Cry, samt britiske Topp 40-hits med White Cliffs Of Dover og Island In The Sun. Alle duoens sju første album nådde Topp 20 i USA mellom 1965 og 1966 (deriblant de to som kom ut i 1963 og 1964).

I november 1967 sluttet Medley for å satse solo, hvorpå Hatfield rekrutterte Jimmy Walker som nytt medlem. Men det tok et år før den nye duoen fikk lov til å kalle seg The Righteous Brothers, og de ble oppløst etter ett album. I 1974 ble Medley og Hatfield gjenforent for å spille inn en hyllest til avdøde rockestjerner, Rock And Roll Heaven, som nådde 3. plass i USA, etterfulgt samme år av Topp 40-hitene Give It To The People og Dream On. De ble oppløst igjen i 1976, men sang sammen igjen fra 1982 og fram til Hatfields død. Unchained Melody gikk til topps i UK i 1990 etter å ha blitt spilt i filmen Ghost.

Bill Medley har hatt én stor solohit: (I’ve Had) The Time Of My Life (1987) - en duett med Jennifer Warnes fra filmen Dirty Dancing. I 2003 ble duoen innvalgt i Rock and Roll Hall Of Fame, men 5. november samme år ble Hatfield funnet død av et hjerteinfarkt på sitt hotellrom like før duoen skulle gå på scenen i Kalamazoo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.