The Righteous Brothers

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

The Righteous Brothers var en av de største hvite soul-duoene, og vil bli best husket for sine orkestrerte suksesser. Samspillet mellom Bill Medleys mørke baryton og Bobby Hatfields lyse tenor var karakteristisk for deres musikalske uttrykk.

Bobby Hatfield (1940–2003) vokste opp i Los Angeles-forstaden Anaheim og møtte Bill Medley (født 1940) fra nabobyen Santa Ana da de sang i hver sin doowopgruppe. Han inviterte ham til å bli med i The Paramours, og i 1962 var gruppa blitt til en duo og ga ut singlen That’s All I Want Tonight. Året etter skiftet de navn til The Righteous Brothers, etter at noen svarte marinejegere under en konsert kalte deres rythm and blues- og bluesinspirerte musikk ”righteous” (slang for ”glimrende”).

I 1963 fikk duoen en Topp 50-hit i USA med Medleys låt Little Latin Lupe Lu. Phil Spector ga dem kontrakt med sitt Philles Records i 1964 og skrev sammen med Barry Mann og Cynthia Weil sangen som regnes som en av 60-tallets største klassikere, You’ve Lost That Lovin’ Feelin’ (1964). Den gikk til topps i UK og USA i 1965, da oppfølgeren Just Once In My Life nådde 7. plass i USA. Hatfield fikk briljere med sin vakre stemme på Unchained Melody (nr 4 i USA, nr 14 i UK). Ebb Tide (nr 5 i USA, 1965) hadde vært en slager i 1953 og ble i Norge en instrumentalhit med The Pussycats.

I 1966 gikk The Righteous Brothers til topps i hjemlandet med (You’re My) Soul And Inspiration (nr 15 i UK), og de fikk Topp 30-hits der med He og Go Ahead And Cry, samt britiske Topp 40-hits med White Cliffs Of Dover og Island In The Sun. Alle duoens sju første album nådde Topp 20 i USA mellom 1965 og 1966 (deriblant de to som kom ut i 1963 og 1964).

I november 1967 sluttet Medley for å satse solo, hvorpå Hatfield rekrutterte Jimmy Walker som nytt medlem. Men det tok et år før den nye duoen fikk lov til å kalle seg The Righteous Brothers, og de ble oppløst etter ett album. I 1974 ble Medley og Hatfield gjenforent for å spille inn en hyllest til avdøde rockestjerner, Rock And Roll Heaven, som nådde 3. plass i USA, etterfulgt samme år av Topp 40-hitene Give It To The People og Dream On. De ble oppløst igjen i 1976, men sang sammen igjen fra 1982 og fram til Hatfields død. Unchained Melody gikk til topps i UK i 1990 etter å ha blitt spilt i filmen Ghost.

Bill Medley har hatt én stor solohit: (I’ve Had) The Time Of My Life (1987) – en duett med Jennifer Warnes fra filmen Dirty Dancing. I 2003 ble The Righteous Brothers innvalgt i Rock and Roll Hall Of Fame. Den 5. november samme år ble Hatfield funnet død av et hjerteinfarkt på sitt hotellrom like før duoen skulle gå på scenen i Kalamazoo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg