The Martian

Artikkelstart

The Martian er en amerikansk spillefilm fra 2015 i regi av Ridley Scott, etter manus basert på Andy Weirs roman med samme navn (2011).

I filmens hovedrolle som den fortapte romfareren og botanikeren Mark Watney finner vi Matt Damon. I de andre sentrale rollene finner vi Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Kate Mara, Michael Peña, Sean Bean, Sebastian Stan, Chiwetel Ejiofor og den norske skuespilleren Aksel Hennie.

Mark Watney er i 2035 strandet alene på planeten Mars, etter at en uventet storm tvang resten av romekspedisjonen til å forlate planeten i all hast. Mot alle odds klarer han i en periode å brødfø seg, samtidig som han får gitt NASA beskjed om at han lever. Resten av mannskapet står nå overfor en klassisk dramaturgisk kamp mot klokka for å redde Watney.

The Martian fikk generelt god mottakelse og ble nominert til flere prestisjetunge filmpriser. Den fikk blant annet en Golden Globe for beste film i kategorien musikaler og komedier, selv om filmen er et science fiction-eventyr. The Martian ble også nominert til sju Oscar-priser, deriblant for beste film og beste mannlige hovedrolle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg