The International Staff Band

Frelsesarmeens internasjonale stabsmusikk fotografert på Norgesturneen 1964.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

The International Staff Band er Frelsesarmeens representasjonskorps på det internasjonale plan, og har hovedkvarter i London. Korpset ble startet opp i 1890-årene og kan se tilbake på en lang historie.

Faktaboks

Også kjent som
The International Staff Band of the Salvation Army, ISB,
Det internasjonale stabskorpset

Starten

I mai 1880 kom Charles Frey og hans tre sønner fra Salisbury til Frelsesarmeens hovedkvarter i Whitechapel i London. Det var gått 15 år siden general William Booth hadde startet arbeidet med Frelsesarmeen. Frey-familien var blitt kristne og ville melde seg til heldagstjeneste for armeen som musikanter. Booth visste helt fra starten av at musikken var viktig virkemiddel, både for å samle folk og få kontakt, binde folk sammen, uttrykke glede og sorg og formidle det religiøse budskapet.

The Frey Brass Band, som de kalte seg, bestod av to kornetter, ventilbasun og baryton. På det meste var de sju musikere og gikk også under navnet The Hallelujah Minstrels. Dette var Frelsesarmeens første hornorkester og den spede begynnelse på International Staff Band.

Bandet

Resultatet av Frey-familiens innsats var at man i 1889 organiserte noe man kalte Junior Staff Band ved hovedkvarteret, senere døpt om til International Headquarter's Staff Band. Første dirigent/instruktør, eller musikkmester (bandmaster) som det kalles i armeen, var tidligere militærmusiker Samuel Webber.

Bestemmelsen om å opprette korpset i den form man i dag kjenner, ble tatt i året 1891 av kommandør Bramwell Booth, og ansvaret for opprettelsen ble gitt til Frey-familiens eldste sønn, Charles. I 1896 ble kaptein George Mitchell ny musikkmester, bare 22 år gammel. Han var i tjenesten i 25 år og ble da beordret til tjeneste som landsleder i Sverige, hvilket resulterte i at korpset ble liggende nede i 2 år. Men i 1923 ble det startet opp igjen, og siden har det vokst både i størrelse og dyktighet. Musikkmester fra 1923 til 1942 var major George Fuller, som hadde fartstid som musikant i korpset fra 1891.

Neste musikkmester fra 1942 var major Eric Ball, oberst Bramwell Coles og til 1947 oberst William Stewart. Fra 1947 og i 28 år virket den som i dag har æren av ha gjort korpset til et av verdens beste brassband, major Bernhard Adams. Han trakk seg så tilbake, og oberstløytnant Ray Bowes virket fra 1975 og førte videre den høye kvaliteten. Dagens dirigent er Stephen Cobb.

Korpset har representert Frelsesarmeen gjennom alle år. De har reist verden rundt mange ganger og også besøkt Norge under europaturneene i 1964 og 1988. I tillegg til mange turneer i Europa, besøkte de Canada i 1952, USA i 1957 og 1962, Canada i 1962 og Australia/New Zealand i 1967.

De har opp gjennom årene fått spesialskrevet mange komposisjoner. Tidligere var slik musikk utgitt på Frelsesarmeens forlag, kun til «intern bruk», men dette er det nå lempet på. The International Staff Band har bak seg svært mange plateinnspillinger og står med en høy stjerne i brassband-verdenen.

I dag

I dag er The International Staff Band ikke alene som stabskorps i Frelsesarmeen. Lignende betegnelse er brukt om representasjonskorpset til de lokale stabene, for eksempel i New York (New York Staff Band), Chicago, Amsterdam, Tyskland, Melbourne (Australia) og Japan.

I mai 2011 ble alle de nevnte stabskorpsene samlet i Royal Albert Hall i London, der de holdt konsert i forbindelse med feiringen av 120 års-jubileet til det Internasjonale Stabskorpset.

Litteratur

  • Boon, Brindley: ISB, The Story of the International Staff Band, 1985.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg