The Grand Budapest Hotel

Artikkelstart

The Grand Budapest Hotel er en komedie fra 2014 som er regissert og skrevet av Wes Anderson. Filmen er en tysk-britisk samarbeidsproduksjon, med hovedsakelig amerikansk filmpersonell.

The Grand Budapest Hotel foregår i det fiktive landet Republic of Zubrowka, som på flere måter er gjenkjennelig med mellomkrigstidens Sentral-Europa. Manuset er løst inspirert av den østerrikske forfatteren Stefan Zweig og hans litterære arbeid, mens settingen er preget av både kontinentets mørke historie og regissør Wes Andersons velkjente univers med sterke farger og eventyrlignende kulisser. Filmen er svært stjernespekket, og i de mest sentrale rollene finner vi Ralph Fiennes, Tony Revolori, Adrien Brody, Willem Dafoe, Saoirse Ronan, Edward Norton og Jeff Goldblum.

The Grand Budapest Hotel var norminert til 9 Oscar-priser, og vant fire priser for beste originalmusikk, scenografi, sminke og kostymedesign. Den har tidligere vunnet Sølvbjørnen under den internasjonale filmfestivalen i Berlin og en Golden Globe for "beste komedie eller musikal."

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg